V klubu odličnjakov manj kot 14 odstotkov slovenskih podjetij

11. 7. 2021, 07:00 | Kariera | Vir: STA

              V klubu odličnjakov manj kot 14 odstotkov slovenskih podjetij (foto: profimedia) profimedia

V Sloveniji je po junijski raziskavi hiše Dun & Bradstreet 13,9 odstotka podjetij dosegalo nadpovprečno kakovost poslovanja. Septembra lani je ta delež znašal 15,1 odstotka, so sporočili ta teden.

Podjetja, ki zadostijo kriterijem bonitetne odličnosti A, AA in/ali AAA tri leta zapored, pridobijo pravico do uporabe mednarodno priznanega statusa srebrne odličnosti. Teh je bilo po najnovejši analizi 5,1 odstotka, so navedli analitiki.

Podjetja, ki izpolnjujejo kriterij za zlato bonitetno odličnost, po njihovem predstavljajo najbolj zanesljiv, kredibilen in nizko tvegan poslovni subjekt. Takšnih podjetij z nadpovprečno bonitetno vrednostjo je bilo v Sloveniji 1,1 odstotka.

Najvišjo vrednost bonitetne odličnosti oz. platinasto odličnost, ki jo dobijo podjetja, ki zlato odličnost izkazujejo tri leta zapored, pa je imelo 3,7 odstotka.

"V primerjavi z lansko analizo je opazen upad deleža podjetij, ki dosegajo odličnost, v vseh razredih, razen v razredu platinaste odličnosti, kjer se je delež z 1,4 odstotka povzdignil na 3,7 odstotka," so povzeli v družbi Dun & Bradstreet.