V primeru odreditve karantene zaposleni upravičeni do bolniškega nadomestila

24. 2. 2020, 13:17 | Kariera | Vir: STA

              V primeru odreditve karantene zaposleni upravičeni do bolniškega nadomestila (foto: profimedia) profimedia

Zaposleni, ki se po odredbi zdravnika znajdejo v karanteni, so upravičeni do bolniškega nadomestila. To gre v breme ZZZS. V primeru razglasitve epidemije ali drugačnih izrednih razmer, pa bi več stroškov krila država, so za STA pojasnili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Trenutno so v Sloveniji štiri osebe, ki so v domači karanteni po vrnitvi s križarjenja na Japonskem, kjer je prišlo do izbruha koronavirusa. Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju določa, da bolniku, ki mu zdravnik odredi izolacijo, pripada bolniško nadomestilo v višini 90 odstotkov od osnove v breme ZZZS, je pojasnil vodja odnosov z javnostmi na ZZZS Damijan Kos.

V primeru razglasitve izrednih razmer in bistveno bolj obsežnih ukrepov, pa del financiranja prevzame država. Po pojasnilih Kosa v primeru odrejene karantene večjemu številu ljudi, kot se na primer trenutno dogaja v Italiji, namreč zdravstvena blagajna ne bi zmogla kriti tako velikih stroškov. To je namreč drastičen ukrep, ki je finančno zahteven.

Zakon o nalezljivih boleznih določa, da izredno situacijo, kot je epidemija, razglasi minister za zdravje, je pojasnil Kos. V takem primeru na vladi aktivirajo načrt ukrepanja na ravni države.