Vlada določila višino nadomestila za samozaposlene v kulturi v primeru bolezni

10. 1. 2020, 06:00 | Kariera | Vir: STA
Vlada določila višino nadomestila za samozaposlene v kulturi v primeru bolezni (foto: profimedia) profimedia

Vlada je na današnji seji določila višino dnevnega nadomestila za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni za samozaposlene v kulturi za polni delovni čas. Sklenila je, da bo nadomestilo v letošnjem letu znašalo 25 evrov dnevno oziroma 750 evrov za 30 delovnih dni, je sporočila na Twitterju.

Nadomestilo je ukrep ministrstva za kulturo, s katerim želi delno izboljšati položaj posameznikov, vpisanih v razvid samozaposlenih v kulturi.

Ti lahko za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni, ki traja najmanj 31 delovnih dni, prejmejo dnevno nadomestilo za delovne dni do vključno 30. delovnega dne bolezni.

Nadomestilo lahko prejmejo največ za enkratno zadržanost od dela zaradi bolezni v posameznem letu.

Oseba, ki opravlja samostojno dejavnost, kar vključuje tudi samozaposlene v kulturi, lahko iz naslova zdravstvenega zavarovanja uveljavlja nadomestilo zaradi bolezni šele od 31. delovnega dne zadržanosti od dela dalje, kar urejajo predpisi s področja zdravstvenega varstva in zavarovanja, piše v sporočilu za javnost.

Višino nadomestila je vlada določila glede na proračunske zmožnosti, ministrstvo pa se je za določitev višine informativno oprlo na prag revščine, ki ga za posamezno leto opredeli statistični urad, in višino minimalne bruto plače, ki je bila za letošnje leto določena pri 940,58 evrov bruto.

Vlada je nadomestilo določila v uredbi, ki jo je izdala na podlagi zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo.

Lani je dnevno nadomestilo znašalo 21 evrov oziroma 630 evrov za 30 delovnih dni. Pred tem je od leta 2014 do leta 2018 znašalo 20 evrov oziroma 600 evrov za 30 dni.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri