Vsak četrti nadrejeni že odpustil delavca zaradi napake pri klicih prek Zoom-a

3. 9. 2021, 12:37 | Kariera | Piše: N.Z.

              Vsak četrti nadrejeni že odpustil delavca zaradi napake pri klicih prek Zoom-a (foto: profimedia) profimedia

Delo na daljavo je znatno razširilo uporabo aplikacije Zoom, z njo pa se je počasi uveljavil tudi Zoom delovni bonton.

V ospredje so stopila dejanja, kot so funkcije utišanja in vklop zvoka, pojavila pa se je tudi nova terminologija, na primer: “Ali vsi vidite moj ekran?”.

Potem, ko so naš še lani zabavali simpatični incidenti, kot je bilo javljanje nekega odvetnika z “Tukaj sem, nisem maček!«, pa nehoteni vdori bližnjih v kadre neposrednih javljanj v eter in prve nerodnosti, ko so se ljudje spozabili in ob vklopljeni kameri s svojim prenosnikom mirno odšli na toaleto, so se stvari do danes neprijetno zaostrile. Predvsem na škodo zaposlenih.

Glede na študijo podjetja Vyoptia Inc., ki podjetjem svetuje pri delu s kadrom, naj bi vsak četrti šef že odpustil zaposlenega zaradi napake pri komuniciranju prek Zooma, kar tretjina nadrejenih pa je zaposlenega premestila s projekta zaradi njihovega vedenja pred kamero. V študiji, tekom katere so izprašali 200 nadrejenih in vsaj 500 zaposlenih v teh podjetjih, je kar 40 odstotkov v raziskavi vprašanih priznalo, da so ’neuradno posvarili’ druge o neprimernih ozadjih med klici, polovica vseh pa je bila po napakah med klici pozvana k odgovornejšemu vedenju.

Še več. Številni nadrejeni ’ne zaupa več kot tretjini svojih zaposlenih, da bi ti lahko učinkovito opravljali delo na daljavo’, po omenjeni raziskavi poroča Bloomberg. Slednje velja za svojevrstno razočaranje, saj si zaposleni v vse večjem številu želijo delati na daljavo, številni pa so s tem namenom že dali odpoved, saj si želijo najti službo, ki ponuja več fleksibilnosti.

Onkraj luže si tako ta hip želi zamenjati službo več zaposlenih kot kadar koli poprej.

Avgusta je kar 65 odstotkov zaposlenih iskalo nove delovne alternative, pri Microsoftu pa so napovedali, da bo več kot 40 odstotkov Američanov dalo odpoved pri sedanjem zaposlovalcu še preden bo tega leta konec.

Prav Microsoftova raziskava je opozorila na naslednjo ironijo:

 • Medtem ko si ljudje želijo bolj fleksibilnega dela, a hkrati poročajo o preobremenjenosti, nadrejeni ostajajo slepi za resnično stanje v podjetju.

“Morda pa je čas, da nadrejeni dobijo lekcijo, sami sebi izklopijo zvok na Zoomu in svojim zaposlenim končno zares prisluhnejo,« še razmišljajo pri Indy.si, ki so študije povzeli.

Morda vas bo na tem mestu zanimalo tudi: