Za štipendije v znanosti se letos poteguje 25 mladih raziskovalk

19. 11. 2019, 06:00 | Kariera

              Za štipendije v znanosti se letos poteguje 25 mladih raziskovalk (foto: profimedia) profimedia

Zaključen je razpis L'ORÉAL – UNESCO »Za ženske v znanosti« 2020 za podelitev štipendij, namenjen mladim slovenskim znanstvenicam s področij naravoslovnih znanosti, medicine in biotehnike.

Za štipendije, ki jih bosta L'Oréal Adria in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO podelila že 14. leto, se letos poteguje kar 25 raziskovalk. Med raziskovalnimi področji prijavljenih del prevladuje biomedicina, prijavljena pa so bila tudi znanstvena dela s področij kemije, fizike, biologije, nanoznanosti, matematike, biotehnologije, znanosti o živalih ter ekologije. Katere tri kandidatke bodo prejele letno štipendijo v višini 5.000 evrov, bo znano marca 2020, ko bosta odločitev sprejela ocenjevalna komisija in Nacionalni odbor.

Predsednica Nacionalnega odbora dr. Alenka Malej ob zaključku razpisa izpostavila: »Število letošnjih, kar 25 prijav na 14. razpis L'Oréal - UNESCO »Za ženske v znanosti«, potrjuje naša predvidevanja, da imamo v Sloveniji perspektivne mlade raziskovalke, ki s svojim delom kažejo potencial za premagovanje globalnih izzivov in spreminjanje sveta na bolje.«

Prijave na razpis bo najprej ocenila ocenjevalna komisija, ki bo pripravila poglobljene ocene vseh prijav in predlagala ožji izbor najodličnejših prijaviteljic. »Vloge se ocenjujejo glede na znanstveno odličnost prijavljenega dela in objav prijaviteljic, vsebinsko se oceni njihovo dosedanje znanstveno delovanje, relevantnost doktorata glede na znanstvene cilje in njegovo praktično vrednost. Ocenjuje se tudi izvirnost in inovativnost projekta ter realnost izvedbe v zadanem časovnem okviru. Ne pričakujemo, da bo letošnja odločitev kaj lažja kot v preteklih letih, saj se na razpis prijavljajo vrhunske kandidatke,« je povedala predsednica ocenjevalne komisije doc. dr. Mirijam Vrabec.

V okviru programa L’ORÉAL Adria in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO vsako leto podelita letno štipendijo izbranim slovenskim raziskovalkam – do zdaj je štipendijo prejelo že 37 izjemnih raziskovalk. Med njimi je tudi analizna kemičarka Barbara Petovar, ki je štipendijo prejela v okviru lanskega razpisa, in pravi, da je s tem dobila pomembno potrditev njenega dela: »Prejem štipendije mi je prinesel veliko novega zagona in energije za to, da sem v svoje nadaljnje raziskovanje vložila še več truda. Še posebej me je motiviralo dejstvo, da sem potrditev, da delam dobro, dobila s strani drugih izkušenih znanstvenikov.« Tudi Katji Uršič, ki je štipendijo prav tako prejela v okviru razpisa 2019 za svoje delo na področju biologije, je štipendija pomenila motivacijo za v prihodnje: »To se zdaj kaže v veliko večji razsežnosti, kot sem mislila lani. Vse skupaj je bila zame čudovita izkušnja, saj mi je štipendija omogočila strokovno in osebnostno rast. Vesela sem, da je projekt razpis L'Oréal - UNESCO »Za ženske v znanosti« vsako leto bolj odmeven, letošnjim prijaviteljicam pa čestitam za pogum pri prvem koraku in jim želim vso srečo.«

Nacionalni program L'ORÉAL – UNESCO »Za ženske v znanosti« je del širšega partnerstva L'ORÉAL – UNESCO »For women in science«, ki pod svojim okriljem združuje dva mednarodna in več kot 100 nacionalnih programov, ki spodbujajo in zagovarjajo ter se trudijo povečati zastopanost žensk v znanosti.

V okviru partnerstva je bilo v doslej nagrajenih že več kot 3100 izjemnih znanstvenic.