Zaposleni v Amazonu protestirajo zaradi pomanjkanja varnosti

31. 3. 2020, 12:00 | Kariera | Vir: STA

              Zaposleni v Amazonu protestirajo zaradi pomanjkanja varnosti (foto: profimedia) profimedia

Ameriški delavci, zaposleni pri Amazonu in v njegovih trgovinah Whole Foods, pa tudi pri podjetju za dostavo špecerije Instacart protestirajo zaradi slabih delovnih razmer in varnosti v času pandemije novega koronavirusa. Omenjena podjetja so med redkimi, ki jih virus ni prizadel, saj ostajajo odprta in imajo vse več naročil.

V Amazonovem skladišču na Staten Islandu v New Yorku je v ponedeljek potekal protest zaposlenih, ki so zahtevali zaustavitev delovanja, dokler ne pride do temeljitega čiščenja objekta. Eden od delavcev je bil namreč pozitiven na testu za koronavirus. Vodstvo Amazona je nato z argumentom, da kljub stiku z okuženo osebo ni šel v samoizolacijo, odpustilo enega od organizatorjev protesta.

Newyorška pravosodna ministrica Letitia James je v odzivu na dogajanje napovedala možnost tožbe Amazona zaradi "nemoralne, nečloveške in sramotne poteze".

V ponedeljek so deloma protestirali tudi zaposleni pri podjetju Instacart, ki ima sedež v San Franciscu in deluje v 5500 ameriških in kanadskih mestih. Delavci namreč zahtevajo zaščitno opremo. Vodstvo podjetja je v nedeljo zvečer sicer sporočilo, da bo ta zagotovljena, a to zaposlenih ni pomirilo, saj na pomanjkanje sredstev za dezinfekcijo rok opozarjajo že tri tedne in zato dvomijo, da bo podjetje sredstva našlo v enem dnevu.

Instacart namerava zaposliti kar 300.000 novih sodelavcev, Amazon jih potrebuje 150.000, veletrgovina WalMart pa 150.000. Veliko število Američanov mora zaradi ukrepov proti koronavirusu ostati doma in se zanašajo na dostavo hrane in drugih potrebščin.

Danes protestirajo tudi zaposleni v trgovinah Whole Foods, ki so v lasti Amazona.

Med drugim zahtevajo plačano bolniško odsotnost za vse, ki morajo v karanteno, zdravstveno zavarovanje za vse zaposlene, kritje stroškov testiranja in zdravljenja morebitne koronavirusne bolezni. Želijo tudi, da podjetje uvede politiko družbenega distanciranja in zapiranja lokacij, kjer so bili zabeleženi pozitivni primeri.

Pravosodni ministri 14 zveznih držav ZDA in prestolnice Washington so sicer pretekli teden že pozvali Amazon in Whole Foods k izboljšanju delovnih razmer oziroma politike bolniških odsotnosti zaradi pandemije.