25. 1. 2023, 09:00 | Promocijska objava

Pripravite si najboljši načrt za boj proti stresu

PROFIMEDIA

Stres zaradi sodobnega načina življenja na nas preži na vsakem koraku, udari pa tja, kjer smo najbolj ranljivi: najprej se loti možganov, nato sledi telo. Preberite, kako spet hitro vzpostaviti nadzor nad življenjem in se temu upreti.

Vzpostaviti morate strategije, s katerimi se boste vedno uspešno lotevali obvladovanja stresnih situacij. Zato vam predstavljamo načrt za boj proti stresu, ki naj vam čim prej preide v kri.

Dobro prisluhnite temu, kar vam dopoveduje telo

Bodite pozoni na to, kako se odziva vaše telo, kdaj imate mrzle roke, kdaj vam hitreje bije srce, kaj vas boli ... To so primeri vprašanj, ki si jih lahko zastavite ob tem:

  • Kdaj se vam pojavi glavobol?
  • In kdaj bolečine v križu?
  • Lahko ob tem odkrijete ponavljajoči se vzorec?
  • Ste opazili, da prav na določenem delu poti v službo dobite mrzle roke?

Naučite se poslušati svoje telo, saj boste tako veliko lažje odkrili zgodnje opozorilne znake stresa.

Opazujte, kaj vas spravi ob živce

Poskusite identificirati, kaj vas spravlja iz tira, in razmi­slite, kako se temu izogniti. Že od 50. let prejšnjega stoletja je namreč znano, da stres raste, če človek nima občutka nadzora in je zgubil upanje, da se bodo stvari izboljšale. Ozavestite, v čem je (vaša) težava, le tako jo boste lahko tudi odpravili.

Znebite se čim več slabih navad

Znebite se nezdravih, samodestruktivnih oblik spoprijemanja s stresom. Premislite o teh petih:

  • alkohol,
  • hitra prehrana,
  • televizija,
  • internet,
  • cigarete.

K njim se zatečete, ko ste pod stresom, nato pa se ujamete v začarani krog: počutite se vse slabše, prav tako počutje pa sproži še več stresa.

Ne počnite preveč stvari hkrati

Ljudje imamo pogosto občutek, da mo­ramo opraviti več nalog hkrati, da bi bili zado­voljni s svojo storilnostjo in produktivnostjo. V resnici je prav nasprotno. Popolno osredotočenost in dobro opravljeno delo lahko dosežemo, če se posvetimo le eni nalogi. Seveda je včasih treba sočasno po­prijeti za več stvari, a poudarek naj bo na včasih. Poskusite se čim bolj od­povedati žongliranju med več stvarmi. 

PROFIMEDIA

Povejte ali zapišite, kaj vas teži

Povejte prijatelju, zapišite na list, izrazite, kaj vas teži, in takoj se boste počutili vsaj malo bolje. Včasih ne potrebujete nasveta, le spustiti morate iz sebe napetost in negativno energijo. Ko težavo ubesedite, pogosto tudi izgubi svojo prvotno težo in moč. In ko se slišate govoriti, lahko hkrati že celo odgovarjate sami sebi in najdete rešitev.

Poiščite varnostni ventil

Poiščite tehni­ko sproščanja, ki bo delovala. Izbirajte med temi:

raztezne vaje ali joga,                                                                                                

progresivna relaksacija mišic,                                                                                  

vaje globokega dihanja,                                                                                            

avtogeni trening,                                                                                                        

meditacija ali usmerjanje pozornosti, pri čemer gre za mentalni ak­tiv­nosti, ki omejujeta pozornost in pomirjata um.

Najprej morate ugotoviti, katera je najprimernejša za vas. Vsaka tehnika deluje drugače, vse pa zmanjšujejo stres.

Podprite se s pravo hrano in dodatki

Oreščki in stročnice zelo dobro delujejo na stres, saj vsebujejo obilico vitaminov B, ki ohranjajo zdravo delovanje nevrotransmitorjev ter pomagajo pri obvladovanju stresa. Ključnega pomena je tudi kalcij, ki ga vsebujejo, saj zmanjšuje oz. uravnava krvni tlak ter zmanjšuje vpliv stresa na srce.

Paprike imajo približno 2-krat toliko C vitamina kot pomaranče, visoki odmerki C vitamina pa optimizirajo delovanje nadledvične žleze ter ohranjajo nivo stresa v normalnih mejah.

• Maščobe omega 3, še posebno maščobni kislini EPA in DHA, so obvezne za dobro delovanje nadledvične žleze in uravnan odziv na stres.

Špinača je bogata z magnezijem, ki pomaga uravnati kortizol. 

Topla prosena ali ovsena kaša dobro vplivata na psihofizično počutje ter spodbujata nastajanje serotonina, srečnega hormona.

Medex

Matični mleček. Prehranski dodatki, kot je Medexov Bio Gelee Royale Forte, so narejeni prav zato, da vas podprejo v stresnih situacijah. Ta izdelek se priporoča vsem, ki imate zelo aktiven in obremenjujoč življenjski slog (stres, veliko obveznosti, kronična ali ponavljajoča se zdravstvena stanja) ter potrebujete kar največjo podporo imunskemu sistemu. Vsaka priročna steklenička BIO Gelée royale forte, s katero zjutraj nazdravite novemu dnevu, vsebuje kar 1.500 mg matičnega mlečka s standardizirano vsebnostjo najpomembnejše sestavine, 10 HDA, kisline, ki jo najdemo izključno v matičnem mlečku. 

Tudi otroci so lahko pod stresom in tako lažje zbolijo. Gelee Royale Junior je naravna, kakovostna in preverjena rešitev za krepitev odpornosti otrok brez konzervansov, barvil in umetnih arom. V eni steklenički okusne in privlačno oranžne tekočine, ki jo otrok na dušek izprazni za dobro jutro, najdete 250 mg blagodejnega matičnega mlečka, hrane čebel matic, naravna vitamina C in E ter naravni beta karoten (vitamin A). Vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema in prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, vitamin E ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom (deluje kot antioksidant), vitamin A pa ima vlogo pri delovanju imunskega sistema ter pri ohranjanju vida. Izdelek se priporoča kot imunska podpora otrokom od 3. leta dalje.

Medex