Uredništvo | 8. 7. 2024, 10:58

Poslovil se je eden najbolj cenjenih slovenskih vinarjev

Profimedia

"Bil si navdih, vir moči in zaupanja ..."

Umrl je priznani briški vinar Edi Simčič, ki je s sinom Aleksom, pozneje pa tudi vnukoma Juretom in Jakobom ustvaril eno najbolj prepoznavnih in cenjenih vinskih kleti v Goriških brdih. Novico je njegova družina včeraj sporočila na družbenih omrežjih.

"Bil si navdih, vir moči in zaupanja. Odprtih misli, drzen v vsem, kar si počel. Avantgarden, vizionar, zvest zemlji in družini. Naučil si nas, kaj so vrednote. Da je treba biti iskren in hkrati ponižen, gostoljuben in trmast, kadar je bilo treba. Kažipot in rama, na katero smo se lahko vedno naslonili. Tudi v trenutkih, ko je bilo težko, si s svojim optimizmom znal pokazati pravo smer!" so zapisali ob slovesu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by EDI SIMČIČ WINE ESTATE (@edisimcic_wines)

Edi Simčič je tako kot njegova starša delal v kmetijski zadrugi, danes znani kot Klet Brda, ko se je leta 1986 zelo mlad upokojil in razmišljal, kaj bi počel v pokoju, pa je počasi dozorela odločitev, da bi sam začel polniti in tržiti vina, piše portal Dolce Vita.

Leta 1989 so prvič napolnili 3000 steklenic, sredi devetdesetih pa se zadeve lotili bolj resno, saj so začeli obnavljati in dosajevati nove vinograde, tako da so lahko pridelali že 20.000 steklenic letno.

Po upokojitvi Edija Simčiča in njegove žene Marice je družinski posel prevzel sin Aleks, danes pa sta v uspešno družinsko zgodbo kot tretja generacija že aktivno vključena tudi Aleksova sinova Jure in Jakob, o njihovih začetkih piše spletna stran edisimcic.si.

"Da sta tvoja vnuka predana zemlji, ki nam jo zdaj zapuščaš, je v veliki meri tudi tvoja zasluga, dragi nono Edi! Kako si bil ponosen na njiju! Srečen in s kančkom skrbi si budno spremljal njune korake. Vsakič, ko so te objeli, potrepljali po ramenih ali vprašali za nasvet, so se ti oči zaiskrile! Bil si oče, ki je stopal v štric z našimi najdrznejšimi idejami in načrti. Zaključil si svoj krog in dopustil naslednjega. Za to ti bomo večno hvaležni,“ se je Ediju Simčiču še poklonila njegova družina. Sporočili so tudi, da bo pogreb v četrtek, ob 17. uri, v vipolški cerkvi.