Uredništvo | 28. 9. 2023, 09:14

Poskus uboja? Plaz na Mali Mojstrovki zasul sedem ljudi, policisti ugotovili, da ga je nekdo sprožil namerno (imamo podrobnosti)

GRZS/posnetek zaslona

Obsežna in zahtevna policijska preiskava letošnje gorske nesreče na območju Male Mojstrovke je končana. 

O aprilski nesreči na območju Male Mojstrovke, v kateri je plaz odnesel sedem slovenskih planincev, smo že poročali. Zdaj pa je policija sporočila, da je obsežna in izjemno zahtevna večmesečna policijska preiskava vseh okoliščin končana. 

Spomnimo, gorniki so se vzpenjali proti vrhu Male Mojstrovke po Župančičevi grapi. Ob izhodu iz grape jih je odnesel snežni plaz v dolžini 100 metrov. Pet pohodnikov je bilo huje telesno poškodovanih (moški, stari 56, 57, 41 let in dve pohodnici, stari 54 in 33 let). Reševalna akcija je bila izjemno težka, sodelovalo je kar 50 reševalcev gorskih reševalnih služb Kranjska Gora, Mojstrana, Rateče in Bovec, ob tem pa še helikopterja Slovenske vojske in Letalske policijske enote. 

Obsežna in dolgotrajna preiskava

Policija je o vseh okoliščinah varnostnega dogodka predhodno obveščala pristojne pravosodne organe, in sicer preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Pri preiskavi pa je dodatno zbirala tudi obvestila drugih pristojnih strokovnih služb z namenom razjasnitve vseh okoliščin dogodka, prav tako so zbrali dodatna obvestila od vseh poškodovancev v omenjeni nesreči. O vseh ugotovitvah in izvedenih aktivnostih je sproti obveščala tudi pristojno Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. 

Na podlagi vseh ugotovitev v predkazenskem postopku bo zoper eno fizično osebo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici podana kazenska ovadba zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja povzročitev splošne nevarnosti (po 4. odstavku 314. člena Kazenskega zakonika). Prav tako bo podana kazenska ovadba zoper pravno osebo (skladno z določili 4. in 25. člena Zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja, v zvezi z določili 42. člena Kazenskega zakonika – odgovornost pravnih oseb za kazniva dejanja), so še sporočili iz policijske postaje Nova Gorica. 

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel