R.S. | 8. 5. 2024, 17:08

Zadnje slovo od Mance Košir: na ljubljanskih Žalah so v nebo poleteli metulji (FOTO)

Bobo

Pogreba se je udeležilo ogromno ljudi. 

Novinarka in publicistka Manca Košir je minuli teden umrla v 77. letu starosti. Danes so se od nje poslovili na ljubljanskih Žalah. Njena družina je imela pred pogrebom prošnjo. "Namesto rož vas prosimo za donacijo v namen, ki je Manci toliko pomenil: za detabuizacijo umiranja in smrti ter za čim kvalitetnejšo in čim dostopnejšo paliativno oskrbo," je na Facebooku zapisala njena hči Tina Košir

Bobo

Koširjeva je želela, da bi na njen pogreb prišli oblečeni v belo, kar so številni upoštevali. V nebo so poleteli metulji, kot je želela legendarna novinarka. Mnogi so metulje, ki simbolizirajo preobrazbo in prehod v svobodo, nosili na oblačilih. 

Bobo

Na pogrebu je bilo odprtih sedem žalnih knjig. Žalne slovesnosti se je udeležilo ogromno ljudi, tudi predsednica države Nataša Pirc Musar, Tanja Fajon, Pia Zemljič, Vlado Kreslin in Salome, poroča Žurnal.

Bobo

Zaslišali sta se pesmi Vjeruj v ljubav od Oliverja Dragojevića in Non, je ne regrette rien od Edith Piaf. V slovenščini se je zaslišala tudi pesem Hallelujah.

Veliko je razmišljala o smrti

Koširjeva je bila dolgoletna prostovoljka v Hospicu, večkrat pa je dejala, da so jo umirajoči naučili neprecenljivih življenjskih lekcij. "Smrt je naša čudovita mati. Če se ne zavedamo, da bomo umrli, ne znamo ceniti življenja. Zato je vsak pogovor o smrti pogovor o življenju. Že Platon je rekel, da je vsa filozofija priprava na smrt. Na smrt pa nismo nikoli pripravljeni, ker je to tako velika skrivnost, da o njej nimamo pojma. Lahko pa se pripravljamo tako, da spuščamo stvari, spuščamo identitete in vse navezanosti," je povedala pred letom dni v Sensa podkastu.  

Bobo
Bobo
Bobo
Bobo
Bobo

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan