D. D. | 13. 6. 2023, 16:14

Specialiteta, ki vas lahko stane življenja: 54-letnik po slastni večerji za vedno zaspal

Profimedia

Bodite pazljivi pri tem, kaj jeste, kar tretjina po zastrupitvi z okuženo hrano ne preživi. 

54-letni moški iz zvezne države Missouri se je okužil teden dni po tem, ko je jedel surove ostrige. Vzrok za okužbo naj bi bila mesojeda bakterija, ki jo običajno najdemo v školjkah. Po njegovi smrti lokalne zdravstvene oblasti opozarjajo vse državljane, ki so kupili školjke v isti trgovini v mestu Manchester, naj jih ne zaužijejo.

Identiteta moškega ni bila razkrita, umrl pa naj bi v četrtek v bolnišnici St. Clare. Zdravstvene oblasti so bile o primeru obveščene prejšnji petek. BnoNews poroča, da se je okužil z bakterijo Vibrio vulnificus, ki jo najdemo v školjkah.

Osebni arhiv avtorja

"Ni dokazov, da je trgovina storila karkoli, da bi ostrige kontaminirala. Verjetno so bile takšne, ko so jih pripeljali," so sporočili iz zdravstvenega urada in dodali, da inšpektorji poskušajo ugotoviti izvor ostrig.

Okužba s to bakterijo pri ljudeh povzroči vibriozo, prepoznate pa jo lahko po značilnih simptomih, kot so: povišana telesna temperatura, mrzlica, slabost, bruhanje in trebušni krči. Simptomi se običajno pojavijo od 12 do 72 ur po zaužitju surovih ali premalo kuhanih školjk, v nekaterih primerih pa inkubacijska doba traja tudi do teden dni. Šokanten je podatek, da tretjina okuženih ne preživi.