2. 4. 2024, 22:31 | Vir: STA

Poskus uboja med brezdomcema v Ljubljani: "To ni bil uboj, to je bilo kar nekaj ..."

Fotografija je simbolična.

Srdjan Zivulovic/Bobo

Na današnjem predobravnavnem naroku 59-letni Ludvik Knez, invalid brez nog in dlani ene roke, ki je obtožen poskusa uboja brezdomca oktobra lani na Kongresnem trgu v Ljubljani, krivde ni priznal, poroča Dnevnik. 

Podrobnosti iz obtožnice še niso znane, vendar naj bi po informacijah policije storilec z ostrim predmetom huje poškodoval 53-letnika. Oba sta brezdomca. Do incidenta naj bi prišlo zaradi spora med Knezom in Vojkom B., ki naj bi izbruhnil zaradi telefona. Vojko B. naj bi obtoženemu vzel telefon, ta pa ga je hotel dobiti nazaj. Ker je Knez na invalidskem vozičku, ga je neka brezdomka potiskala za Vojkom in ga dohitela. Kot je pojasnil obtoženi, je on le stegnil roko in ni šlo za poskus uboja: "To ni bil uboj, to je bilo kar nekaj ..." je zamomljal proti sodnici Ireni Škulj Gradišar, poroča Dnevnik.

"Kakšno krivdo, po kakšni obtožbi"

"Ne razumem. Kakšno krivdo, po kakšni obtožbi," je odgovoril sodnici na vprašanje, če krivdo priznava. Večkrat je ponovil, da mu Vojko ni želel vrniti telefona. "Pol leta sem bil zunaj brez strehe nad glavo, vse so mi ukradli," je dejal Knez, oče dveh otrok, brez poklica in zaposlitve. Kot je povedal za Dnevnik, prejema socialno pomoč in varstveni dodatek, vsega skupaj okoli 700 evrov. Po incidentu so z ljubljanske policijske uprave sporočili, da so policisti osumljenca že takrat prijeli, poškodovanemu pa hitro pomagali. Poškodovanega je reševalno vozilo odpeljalo v klinični center, kjer je ostal na zdravljenju.

Narok štirikrat preklican

Pred današnjim je bil narok štirikrat preklican. Trikrat zaradi kadrovskih težav v zaporu, saj niso imeli dovolj pravosodnih policistov, da bi obtoženega privedli na sodišče, enkrat pa zaradi poškodbe njegovega invalidskega vozička. Obtoženi je vse od konca oktobra preživel v priporu na Povšetovi ulici v Ljubljani.

Sojenje Knezu, ki ga zastopa zagovornik Matjaž Škrobar, se bo začelo 16. in nato nadaljevalo 23. aprila. Na začetku sojenja bodo poslušali Knezov zagovor, potem pa bo na prostor za priče stopil oškodovanec Vojko B., za katerega je pooblaščenec, odvetnik Mitja Inkret povedal, da gre za specialnega povratnika, ki prestaja eno leto in tri mesece dolgo zaporno kazen na Dobu zaradi nevarne vožnje v cestnem prometu.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel