21. 2. 2024, 14:00 | Vir: STA

Kako varno je dejansko delo na gradbiščih? V hudi nesreči, ki je pretresla javnost, umrlo pet ljudi

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Nesreča na gradbišču veleblagovnice, ki je terjala pet življenj in poškodovala tri delavce, je sprožila val kritik in ponovno odprla vprašanja o varnosti na delovnem mestu.

Končno število žrtev petkove nesreče na gradbišču v Firencah se je povzpelo na pet, potem ko so v torek zvečer odkrili truplo še zadnjega izmed pogrešanih delavcev. Incident je v Italiji spodbudil številne kritične odzive in vprašanje varnosti na delovnem mestu znova postavil v središče javne razprave.

Protesti v bližini ministrstva za delo v Rimu, Italija.

Protesti v bližini ministrstva za delo v Rimu, Italija.

Profimedia

Na gradbišču v Firencah je v petek prišlo do nesreče, potem ko je popustil podporni betonski nosilec v zgornjem nadstropju veleblagovnice, ki so jo gradili, zaradi česar se je posledično zrušila celotna konstrukcija, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V nesreči je umrlo pet delavcev, so sporočile lokalne oblasti, potem ko so v torek zvečer odkrili posmrtne ostanke še zadnjega izmed pogrešanih. Še trije delavci so bili ranjeni. Večinoma je šlo za delavce iz tujine, med njimi so bili poleg enega Italijana še državljani Maroka, Tunizije in Romunije.

Protesti v bližini ministrstva za delo v Italiji.

Protesti v bližini ministrstva za delo v Italiji.

Profimedia

Pristojne oblasti v Firencah so po odkritju trupla danes omejile dostop do gradbišča, tožilstvo pa je sprožilo preiskavo zaradi morebitnega večkratnega uboja, povzročenega zaradi kršitve pravil o varnosti pri delu. Obravnavajo tudi utemeljen sum, da je več preminulih delavcev v državi bivalo nezakonito.

Incident v Firencah je vprašanje varnosti na delovnem mestu v Italiji znova postavil v središče javne razprave, potem ko so sindikati delavcev po vsej državi organizirali demonstracije, številni politiki pa so v zadnjih dneh ostro obsodili incident ter se zavzeli za uvedbo strožjih pravil na področju varnosti pri delu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol