T. R. K. | 21. 5. 2024, 10:07

Lahko se zgodi tudi vam! Storilec na domu zamotil osebo s pogovorom, drugi pa je medtem storil to dejanje

Fotografija je simbolična.

Bobo/Žiga Živulović jr.

Policisti so bili obveščeni o drzni tatvini. 

Policisti so bili obveščeni o drzni tatvini, ki je bila izvršena včeraj okoli 14. ure na Stari Vrhniki. Neznani storilec je na domu zamotil starejšega oškodovanca s pogovorom o geodetskih meritvah. Drug storilec je med tem iz hiše odtujil denar in tako lastnika oškodoval za nekaj tisoč evrov.  S kraja sta se storilca odpeljala s črnim karavanom. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo zbiranje obvestil.

Na Policijski upravi Ljubljana opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih so že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažajo, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo.

Žrtve so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode,  da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom.

Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in med pogovorom vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo, tisti, ki je zamotil žrtev, pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Bobo/Žiga Živulović jr.

Osebe, ki so prišle nenapovedano, je treba imeti ves čas pod nadzorom

Občanom tako policisti svetujejo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa tudi, če "stopijo samo za vogal".

Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo, s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in registrsko številko vozila). Če kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja, priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

V večini primerov so oškodovanci starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo. Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja. Svojce starejših oseb, sosede ali druge prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu