Umrl oče ene najbolj znanih italijanskih sladic, ki jo zelo radi pripravljamo tudi Slovenci

29. 7. 2024, 12:03 | Vir: STA
Umrl oče ene najbolj znanih italijanskih sladic, ki jo zelo radi pripravljamo tudi Slovenci (foto: Profimedia)
Profimedia

Legenda pravi, da je recept za okusno slaščico spisal po naključju.

V 82. letu starosti je v nedeljo umrl izumitelj znane italijanske sladice tiramisu Roberto Linguanotto, znan tudi kot oče tiramisuja. Linguanotto, ki je po bolezni umrl v rodnem Trevisu, je tiramisu prvič sestavil leta 1970 v svoji restavraciji Le Beccherie.

Recept naj bi nastal po naključju

"Tiramisu je po zaslugi Linguanotta postal svetovno znana sladica," je na družbenem omrežju X zapisal predsednik dežele Benečija (Veneto) Luca Zaia.

Legenda pravi, da je Linguanotto recept za tiramisu spisal, ko mu je med pripravo vaniljevega sladoleda v skledo že stepenih beljakov in sladkorja padla žlica mascarponeja. Ko je Linguanotto žlico obliznil, je bil nad okusom tako navdušen, da je razvil lastno sladico.

Profimedia

Ime v prevodu pomeni "dvigni me"

Po izročilu naj bi bilo ime tiramisu, ki v prevodu pomeni nekaj podobnega kot "dvigni me", prvič uporabljeno leta 1970 v restavraciji La Beccherie v Trevisu. Poimenovanje naj bi se sicer nanašalo na učinek sladice, ki po prvotnem receptu vsebuje hladen espresso in nekaj alkohola.

Koliko satelitov še lahko prenese Zemljina orbita?

Tiramisu je sestavljen iz izmenjujočih se plasti biskvitnih piškotov, prelitih s hladnim espressom z dodatkom marsale ali amaretta ter kreme iz mascarponeja, sladkorja in jajc, po vrhu pa je potresen s kakavom v prahu.

Umrl je legendarni glasbenik slovenskega ansambla