9. 6. 2024, 13:40 | Vir: STA

Umrl borec za svobodo tiska

Profimedia

V starosti 53 let je v soboto za rakom umrl generalni sekretar organizacije Novinarji brez meja (RSF) Christophe Deloire, je sporočila organizacija za svobodo tiska s sedežem v Parizu. 

Stanovski kolegi so Christopheja Deloirea opisali kot neumornega borca za svobodo tiska. Poklonil se mu je tudi francoski predsednik Emmanuel Macron.

Nekdanji francoski časopisni in televizijski novinar je bil na čelu organizacije od leta 2012 in jo je preoblikoval "v svetovnega prvaka v obrambi novinarstva", so zapisali v izjavi RSF in dodali, da se je Deloire boril za novinarstvo z neomajno prepričanostjo.

Francoski predsednik Macron je dejal, da je bil Deloire po srcu novinar. Kot je zapisal na družbenem omrežju X, se je Deloire neumorno boril za svobodo obveščanja in demokratično razpravo. "Njegov univerzalni boj ostaja naš," je dodal.

Phil Chetwynd, direktor za globalne novice pri francoski tiskovni agenciji AFP, pa je dejal, da je bil Deloire "neumoren zagovornik svobode tiska" in novinarskega poklica v času, ko so novinarsko delo in vrednote vse bolj pod vprašajem.

Aktivistično skupino Novinarji brez meja so leta 1985 v mestu Montpellier na jugu Francije ustanovili štirje novinarji. Kmalu je postala trn v peti avtokratskim in despotskim režimom po vsem svetu, ki si prizadevajo utišati neodvisne medije.

RSF se ni pustila ustrahovati vplivnim osebnostim in voditeljem, kot sta ruski in turški predsednik Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdogan, do katerih je bila kritična. Organizacija je večkrat obsodila omejevanje svobode tiska v Rusiji, odkar je Putin leta 2022 začel vojno proti Ukrajini, poroča AFP.

Novo na Metroplay: "Ne biti cringe" | N1 podkast s Suzano Lovec