A. R. | 24. 5. 2023, 16:30

Katarina Čas v pogovoru z Borutom Pahorjem prvič spregovorila o nesojenem prizoru z Leonardom DiCapriem

"Martin Scorsese me je očitno res želel v filmu Volk z Wall Streeta, ker bi lahko katero koli drugo vzel. Ker smo morali zame urediti delovno vizo, vse, da sem iz Slovenije prišla tja. Čeprav samo za stransko vlogo," se enega največjih hollywoodskih projektov v svoji karieri spominja Katarina Čas.

Igralka Katarina Čas in voditelj Borut Pahor se v tokratni epizodi Mastercard® podkasta navdiha, katerega namen je, da spoznavamo sijajne zgodbe ljudi, ki nas navdihujejo, pogovarjata o uspehih v filmski industriji, o srečanju z Leonardom DiCapriem in o igralkinem nesojenem prizoru z DiCapriem, zaradi katerega je skoraj zavrnila vlogo.

"V filmih je toliko navdihujočih stvari za moje delo in življenje, da si brez tega, kar vi (igralci) počnete, ne znam predstavljati pravzaprav enega uspešnega, lepega, navdihujočega življenja," meni nekdanji predsednik države Pahor, ki je v goste povabil Katarino Čas, za katero je v tekmi za predsedniški stolček leta 2012 dejal, da je zanj najbolj seksi Slovenka.

Ples jo je pripeljal do prve reklame

Pri 12 letih je Katarina Čas v reklami za Cocto čofotala po lužah in svoj umetniški talent najprej izražala skozi ples pri Mojci Horvat. Zaigrala je v mladinskem filmu Peklenski načrt, nato se je podala v televizijske vode - vodila je glasbeno oddajo Atlantis, Zmenkarije in Aritmijo. Ob tem si je ustvarila uspešno filmsko kariero, zaigrala je v filmu z naslovom Danny Collins z legendarnim Alom Pacinom. Nastopila je tudi v različnih BBC-jevih serijah v Angliji, ameriški seriji Berlin Station, ki jo je kar pol leta snemala v Budimpešti.

Igrala je tudi v srbski seriji Besa, pa v filmu Metoda Pevca Jaz sem Frenk, prejela pa je tudi nagrado vesna na Slovenskem filmskem festivalu za film Paradie - Una nuova Vita, italijansko-slovenske produkcije.

"Ko sem snemala serijo Berlin Station, sem se morala učiti tudi estonščine. Po dnevnih snemanjih  greš v hotel in se z mentorico učiš estonščine. Tam sem igrala političarko iz Estonije, ki govori tekoče angleško in estonsko."

Pri nas jo še vedno lahko spremljate v humoristični seriji Ja, Chef!, kjer igra Piko Golob, vodjo restavracije Chateau de Philippe. Pika je z njo dihala kar dve leti, snemanja so se že končala, gledalci pa bodo dočakali še kar nekaj novih sezon. Gledali smo jo v obeh sezonah Primeri inšpektorja Vrenka. 30. junija izide tudi 4. sezona ameriške politično akcijske serije Jack Ryan, v kateri je tudi zaigrala, trenutno pa snema 2. sezono serije Življenja Tomaža Kajzerja. Ekipa, na čelu z režiserjem Petrom Bratušo, pa se je zbrala po kar 10 letih.

Sami Rahim

Vsi pa se je zagotovo spominjate po izjemni vlogi v Scorsesejevi uspešnici Volk z Wall Streeta, v kateri odigra eno od stranskih vlog, njen soigralec pa je bil nihče drug kot Leonardo DiCaprio. Ker je Pahor velik oboževalec omenjenega filma, je velik del pogovora tekel o omenjeni filmski poslastici.

Izpolnile so se ji želje, o katerih marsikdo samo sanja

"Moraš imeti neko prepričanje, da si sposoben to doseči. Ker če ti ne verjameš vase, ne bo noben verjel vate. To je osnova. Je pa dejstvo, da moraš imeti tudi srečo in nisem načrtovala, da se bo to zgodilo,uvodoma pove Časova, ki se je pri mladinskem filmu Peklenski načrt zaljubila v proces snemanja.

"Ne samo v igro, ampak v vse, kako to poteka. 30, 50, 100 ljudi, ki diha skupaj en mesec, dva, da se potem nekaj ustvari. To je bilo meni res magično," se spominja.

Sami Rahim

"Po bežigrajski gimnaziji, kjer so nas bolj usmerjali v medicino, pravo, ekonomijo, se mi je zdelo, da mogoče jaz ne bom šla na AGRFT, ker nismo ravno filmska država. In da bo najbrž to bolj moj hobi in da bom verjetno delala v oglaševanju. Doštudirala sem ekonomijo, smer marketing, šele nato se je zgodilo, spontano."

Ko se ozre nazaj, pravi, da bi vsem slovenskim igralcem oziroma tistim, ki si želijo to postati, priporočila, da gredo na AGRFT: "Imaš Akademijo, si v nekem stiku z ljudmi, ki se s tem ukvarjajo, vabijo te na avdicije. Mene dolgo časa niso."

Sami Rahim

Odskočna deska avdicija v Londonu

Po 30. letu starosti je šla Časova na en seminar v Ljubljani, ki ga je imela Nancy Bishop. Tam je izvedela, kako se obnašati na avdicijah, kako se pripraviti. Pozneje je bila povabljena na avdicijo režiserja Terrencea Malicka, a se je ni mogla udeležiti. Na srečo je dobila drugo priložnost in odpotovala v London.

"Ko sem šla na prvo avdicijo v London, se spomnim, da sem bila zelo nervozna. Potem pa sem si rekla: 'Nimaš kaj izgubiti. Tukaj te nihče ne pozna, tudi če bom čisto bedna, je vseeno.' In to me je potem sprostilo, da sem avdicijo opravila odlično in prišla v naslednji krog."

"Prišla sem v top 10 iz vse Evrope. Zaradi te avdicije so me potem klicali na avdicijo za film The guard (Policist), irsko črno komedijo. To je bil moj prvi mednarodni film, v katerem nastopata tudi Don Cheadle in Brendan Gleeson. Po tem filmu sem dobila agenta, ki ga moraš imeti, če želiš kar koli narediti zunaj naših meja," poudari Časova, ki je pozneje dobila ponudbo, ki je seveda ne zavrneš – avdicijo za Scorsesejev film Volk z Wall Streeta.

"Nerada govorim o projektu, preden je posnet. Za primer Volka z Wall Streeta so naši mediji izbrskali informacije, še preden sem sploh letela v New York na snemanje. To je precej neprijetno, da se govori, preden sploh posnameš."

Sami Rahim

Časova Pahorju razkrije, kako je morala za avdicijo doma posneti tri različne prizore in da en mesec ni dobila nobenega odgovora. Ko so jo končno poklicali, je bilo prvo vprašanje, ali ima urejeno delovno vizo.

"Ni preprosto. Martin (Scorsese, op. a.) me je očitno res želel v filmu Volk z Wall Streeta, ker bi lahko katero koli drugo vzel. Ker smo morali zame urediti delovno vizo, vse, da sem iz Slovenije prišla tja. Čeprav samo za stransko vlogo,"  pripoveduje Časova, ki je snemala v New Yorku.

"Rekli so mi: 'Potem pride DiCaprio, bi te rad spoznal, pa potem greš še k Scorseseju, da se spoznata in pogovorita.' In potem sem se delala: 'Ja, seveda, kul kul.' Kot da ni nič. Znotraj pa AAAA."

Osvojila Hollywood, a ostaja skromna

Časova kljub vsem uspehom in filmskim vlogam ostaja trdno na tleh. Zase pravi, da ni zvezda, da je Hollywood samo okusila, a za marsikoga je prav zaradi svoje srčnosti, skromnosti, dostopnosti in vseh vlog, s katerimi je pustila pečat, zvezda, ki še kako žari v našem medijskem prostoru.

V podkastu je med drugim spregovorila o nesojenem prizoru, ki se ga je močno veselila, a so ga na koncu, še pred snemanjem, zaradi predolgega scenarija odstranili. To se jo je zelo dotaknilo, da je v nekem trenutku pomislila, da bi se usedla nazaj na letalo za Slovenijo.

Sami Rahim

"Pridem v hotel. Čakajo te rože, paket kozmetike, to je bilo meni vse prvič in sem bila tako, o moj bog. In potem je tam scenarij s tvojimi scenami in jaz grem skozi in opazim, da ene scene, kjer naj bi imela telefonski pogovor z DiCapriem ni več notri. In kličem agenta. Tiste scene ni in on: 'Ja, morali so skrajšati, več igralcem so skrajšali prizore, ne samo tebi.' In sem bila precej razočarana, da sem želela nazaj domov, da to pa ne ... Ja, toliko sem nora včasih," iskreno prizna Časova, ki se je tega prizora še posebej veselila.

"Agent mi je prav rekel: 'Zdaj pa tako. Snemala boš s Scorsesejem, ljudje bi ubijali za to, pač nimaš tiste scene, preboli.' Prav tako na grdo, da sem se skulirala, Meni se je zdela pač pomembna scena zame, ni bila pa pomembna za vsebino filma." 

Pahor je Časovi priznal, da si je film Volk z Wall Streeta ogledal več kot 20-krat: "Ker je vrhunski film. Glej, te njegove (od DiCapria) nastope ... saj sem tudi tebe gledal, ne, ampak ... Te nastope DiCapria, zlasti ko dvakrat nagovori svoje uslužbence. Ok, trikrat, ampak dvakrat s tistima fenomenalnima nastopoma ... Film me očara. Prvič, Scorsese je naredil mojstrovino in sem absolutno ogorčen, ker ni dobil oskarja."

Sami Rahim

Obžalujeta, da nimata skupne fotografije z DiCapriem

Ko je Katarina spoznala Martina Scorseseja in Leonarda DiCapria, ni želela izpasti kot neka oboževalka, saj se je zavedala, da morajo še skupaj delati. "Ko delamo, si enakopraven, vsaka vloga. Vem, da jim gre zagotovo na živce, ker prošnje za fotografije dobivajo od vseh. Jaz jim pa ne bom rekla in tudi nisem rekla. Mi je pa zdaj malo žal, da nimam fotk (smeh)."

Tudi Pahor je imel priložnost spoznati DiCapria, in sicer ko sta se udeležila konference in jedla kosilo v OZN: "Bil sem na kosilu z Leonardom DiCapriem in se mi je zdelo, da bi bilo dobro, če bi imel fotografijo (z njim). Ker sem njegov oboževalec. Zdelo se mi je tako poceni, da bi ga vprašal za fotografijo na tem kosilu, ki je bilo namenjeno političnim temam (Leonardo je bil povabljen, ker je podnebni aktivist, op. a.). In ga nisem vprašal in tako kot tebi mi je žal." A obema tako ostajajo lepo spomini, kar tudi nekaj šteje.

Sami Rahim

Vabljeni na Metroplay, kjer si lahko ogledate vse epizode Mastercard® podkasta navdiha z Borutom Pahorjem. Naš nekdanji predsednik republike se pogovarja z izjemnimi Slovenkami in Slovenci, ki so na svoji poti ustvarili neprecenljive zgodbe, vredne preučevanja. Je nefiltrirano potovanje skozi njihove izkušnje, o odkrivanju njihovega potenciala, preseganju ustaljenih okvirjev in ustvarjanju izpopolnjenega življenja.

Vsebino omogoča Mastercard®.

Prijavite se na naš novičnik, da ne zamudite naslednje epizode podkasta, ki prihaja kmalu.