A. Ko. | 5. 4. 2023, 16:30

Končno je tu: prvi podkast z Borutom Pahorjem, v katerem gosti mlado Korino, ki je premagala raka

Neprecenljive zgodbe, navdihujoči ljudje in neverjetne osebne izpovedi. Nekdanji predsednik republike v svojem prvem podkastu razkriva zgodbo komaj 21-letne Korine Korper iz Maribora, ki je najprej izgubila očeta in nato skupaj z mamo zmagala v boju proti raku. Pot ni bila lahka, še manj kratka, a borka, kakršna je, je odlična prva gostja, ki je hkrati tudi članica strokovnega sveta Inštituta Zlata pentljica, kamor je šel del zbranega denarja za Pahorjevo katrco. "Korina je moja vzornica," jo ponosno napove Borut Pahor.

"Takrat razmišljaš, če je to to, kar sem imela od življenja. Če je tu vsega konec," pripoveduje, kako se je ob začetku zdravljenja spraševala Korina Korper. Z voditeljem Borutom Pahorjem sta povsem brez dlake na jeziku, z vsemi kartami na mizi, spregovorila o njenih najtežjih trenutkih v življenju. Svoje boleče izkušnje je z njo delil tudi nekdanji predsednik republike.

Stara je bila 16 let, ko je zbolela za krvnim rakom. Takrat je že bila brez očeta, z veliko ljubezni družine, ki ji je ostala. Brez njih, pripoveduje, ne bi zmogla. Najbolj jo je razumel brat, njegova bližina ji je pomagala na poti k ozdravitvi. Bil ji je v oporo in storil je nekaj, kar je Korini vlilo upanje, da ji lahko uspe. "To je bila gesta ene velike ljubezni. Ste jo takrat začutili?" jo je vprašal Pahor. "Niste želeli pustiti, da vas bolezen spravi na kolena ..." 

Korina Korper: "Človek brez sočloveka ne more živeti"

V prvi epizodi Mastercard® podkasta navdiha z Borutom Pahorjem je Korina razkrila svoje najtemačnejše misli, ko se je spopadala z zahrbtno boleznijo. Njena neverjetno pozitivna energija, ki žari iz nje, je v sivini zapuščene tovarne sredi Maribora napolnila vse z optimizmom in upanjem, da se da.

Sami Rahim

S Pahorjem sta med pogovorom ugotovila, da imata več skupnega, kot sta sprva mislila. "Vem, da je to navdihujoče dekle, ki je preživelo raka v enem zelo zahtevnem obdobju odraščanja, mladosti. Vse to je naredila z izjemno energijo, strastjo, ambicijo, njeno človeško iznajdljivostjo, o kateri govoriva."

"Umrl ji je oče, takrat kot meni, pri 9 letih, potem je zbolela ona, čez nekaj časa je zbolela njena mama, tako kot je zbolela tudi moja mama."

V pogovoru je spregovorila tudi o prijateljih, ki je takrat niso razumeli, in da jih je na začetku obsojala, ker ji niso znali stati ob strani. "Naučila sem se, da je boljše oprostiti sam v sebi in sem jim oprostila. Niso se znali spoprijeti s tem, niso razumeli, niso znali pristopiti do mene ..." 

Priznala je, da se boji prihodnosti

"Ves čas imam v glavi, da se bolezen lahko ponovi." Skupaj z voditeljem sta iskala spodbudne nasvete, kako premagati temačne misli in stopiti v svetlejšo prihodnost. Borut Pahor se je v pogovoru večkrat zamislil, saj je za njim podobna izkušnja. Tudi njegova mati je, kot med drugim zaupa Korini, celo večkrat zbolela za rakom.

Pogovarjala sta se tudi o tem, kakšna je razlika med izgubo matere ali očeta. Korina je kot mlado dekle bilo takrat obremenjeno s samopodobo, v času odraščanja in pubertete je, namesto da bi se iskrile ljubezenske zgodbe, hrepenelo po ljubezni in pozornosti fantov. Je zdaj zaljubljena? Kaj je tisto, kar najbolj ceni pri ljudeh? 

Sami Rahim

Ker je njena zgodba polna padcev in vzponov, sta iskala najsvetlejše točke vzponov. Med kemoterapijami je ostala brez obrvi, trepalnic, las. Takrat je, pripoveduje v podkastu, v njej vzklila strast, ki jo goji še danes. "Vidim se v ličenju, najbolj v kakšnem filmskem ličenju za posebne učinke. Grinch mi je blizu. Take stvari, nevsakdanje me zanimajo."

Sami Rahim

Želi si ustvariti družino, za svoje otroke pa že ima pripravljene nasvete in ideje, kako jim bo vračala oporo ter ljubezen, ki jo je v najtežjih trenutkih dobila od najbližjih. "Pazite, zdaj začenjate dajati nauke za vse za prihodnost, tudi zame, zdaj vas zelo poslušam. Kaj bi jim rekli?"

"Ne glede na to, ali jim spodleti, naj vstanejo. Padejo 7-krat, naj 8-krat vstanejo. Ni konec sveta, da se vse da, če imaš dovolj upanja in dovolj veliko željo."

Vabljeni na MetroPlay, kjer si lahko ogledate prvo epizodo Mastercard® podkasta navdiha z Borutom Pahorjem. Spremljajte nas še naprej, saj bo v goste vabil znane in manj znane, toda zagotovo zanimive in izjemne Slovenke ter Slovence s še bolj neverjetnimi zgodbami. Skupaj bodo iskali način, kako odkrivati in dosegati svoje potenciale, preseči ustaljene okvirje in ustvariti izpopolnjeno življenje. Popeljali vas bodo v nefiltrirano potovanje neprecenljivih zgodb ljudi, ki na življenjski poti navdihujejo.

Vsebino omogoča Mastercard®.

Prijavite se na naš novičnik, da ne zamudite naslednje epizode podkasta.