Š. Š. | 4. 10. 2023, 16:59

Tina Maze ob Pahorju odprla svojo dušo: iskreno o najlepših in najtežjih trenutkih kariere, družini in o tem, kaj jo žene danes

Borut Pahor je v tokratni epizodi Mastercard® podkasta navdiha gostil karizmatično Tino Maze, ki mu je med drugim zaupala tudi to, zakaj je povsem drugačna, odkar živi v Italiji.

Borut Pahor je v Mastercard podkastu navdiha tokrat gostil Tino Maze, katere rekordna sezona 2012/2013 bo z zlatimi črkami za vedno zapisana v zgodovino svetovnega smučanja. V tisti sezoni je zmagala v skupnem seštevku veleslaloma, superveleslaloma in alpske kombinacije ter bila druga v smuku in slalomu. 

"In za nameček je popravila še Maierjev rekord po številu stopničk v eni sezoni, letvico je dvignila na številko 24. Je prva slovenska dobitnica zlate olimpijske medalje. Tina Maze je karizmatična osebnost, kljub temu, da bo kmalu minilo 10 let od sanjske sezone, je še vedno zelo vplivna in ugledna javna osebnost, za mnoge mlade športnike pravi navdih," je svojo gostjo predstavil nekdanji predsednik Slovenije in jo uvodoma vprašal, ali je bil to vrh njene smučarske kariere?

"Jaz mislim, da sta bila to dva vrha moje kariere. Ne morem reči, da so olimpijske igre bolj pomembne, ker tako konstantna, tako predana in tako uspešna sezona je enostavno ogromno vredna," pravi Mazejeva.

Sami Rahim

Tina Maze danes o svoji karieri govori izjemno čustveno, a v času tekmovanja ni bilo prostora za pretirana čustva. Kot je nekoč dejal Andrea Massi, je on svoja čustva tedaj izkoreninil, Tinina pa omejil, saj da so bila na začetku preveč izrazita. A če se je na progo pognala povsem brezizrazno in osredotočeno, so čustva še kako prišla na plano po prehodu ciljne črte. Kakšni so občutki, ko na zaslonu vidiš, da je zmaga tvoja? "V bistvu krik veselja, ko vržeš ven ves stres, ki se nabira skozi vsa ta leta, ko investiraš v svojo pot. Zadoščenje, olajšanje, veselje, ko veš, da je konec dober, ko veš, da si naredil svoj maksimum," pravi Tina Maze. 

Sami Rahim

Janica Kostelić njen najtrši oreh

Smučanje Tini Maze nikoli ni bilo nekaj, kar 'mora' početi, ker ima izjemen talent, pač pa je bilo njen hobi in njeno veselje. Zato se je odrekala in zato je vztrajala, tudi v trenutkih razočaranj in padcev, ko bi marsikdo postavil smuči v kot. Čeprav je danes velika zmagovalka, ni bilo od nekdaj tako, v otroštvu se spominja stalne prevlade Janice Kostelić. "Moj najtrši oreh v otroštvu je bila Janica Kostelić. Ona je tekmovala v naši regiji, jaz sem bila konstantno druga, zmagala nisem nikoli," v smehu pripoveduje Mazejeva in doda, da je bila Janica že takrat za celo glavo večja od nje in njej nerešljiv problem.

Se pa spomni tudi, kdaj jo je prvič premagala in za to je imela zelo dobro motivacijo: "Moj oče mi je rekel: 'Ko jo boš prvič premagala, bom jaz nehal kaditi.' To je bila meni še večja stimulacija, da bi to dosegla. Enkrat mi je uspelo, sej še zdaj nisem sigurna, ali je bila Janica prisotna na tekmi ali ne (smeh). V glavnem, jaz sem tam zmagala in moj oče je takrat nehal kaditi."

Sami Rahim

Za vse življenje bo hvaležna očetu Jake Blažiča

Šport na vrhunski ravni pomeni ogromno in še več odrekanja. Boruta Pahorja ob tem zanima, ali je vrhunskim športnikom, kot sta Tina Maze ali Luka Dončić, otroštvo ukradeno? Tina Maze pravi, da se ne pritožuje, se pa vedno zahvali profesorjem oz. trenerjem, ki so ji omogočili doživeti tudi mladostniške trenutke, od zabav do maturantskega plesa: "Vsakič, ko govorim o tem, se zahvalim Blažičevemu očetu (oče košarkarja Jake Blažiča, op. a.), ki je bil takrat moj trener in je rekel: 'Prvi trening lahko izpustiš, če si želiš iti na ta maturantski izlet.' En teden treninga meni ni vzelo nič, mi je pa dal tisti teden na maturantskem izletu ogromno, da sem vseeno doživela tistih par dni s svojimi vrstniki. Lahko rečem, da mi ne manjka nič in da sem mu hvaležna za vse življenje."

Sami Rahim

"Jaz sem bila včasih prepričana, da vem vse ..."

Prelomen trenutek v karieri Tine Maze se je zgodil, ko se je odločila, da se odcepi od slovenske reprezentance in izbrala svojo, samostojno pot, ki sicer v alpskem smučanju ni nekaj neobičajnega. Do tedaj je imela nekaj utrinkov, s katerimi je opozorila nase (denimo stopničke v Mariboru leta 2002 in zmaga leto pozneje v Söldnu), a ni imela konstantnosti, kar jo je izredno motilo. V nekem trenutku je vedela, da mora vse spremeniti, vključno z njo samo. "Jaz sem bila včasih prepričana, da vem vse in potem, ko se daš na eno točko, ko si se pripravljen učiti, ko si pripravljen poslušati, ko se nekako vsak dan daš na nulo, daš glavo dol in si prizemljen in si nič, na novo napisan list vsako jutro - se učiš vsak dan in izboljšuješ predvsem samega sebe," pripoveduje Mazejeva, ki jo je v tistem času vodila predvsem želja ne zavreči svojega talenta, časa in vsega, kar je do tedaj že dosegla. Ni želela izgubiti niti enega dneva več, ker – kot pravi – jih je do 25. leta izgubila že preveč.

Sami Rahim

V njeni karieri je prišlo do korenitih sprememb na vseh področjih, prišel je Andrea Massi. "To delo z Andreo je mene spremenilo. Ta odprtost, da sem jaz v stanju govoriti toliko, kot zdaj govorim ... " pripoveduje Tina Maze. Doda, da je bilo z Andreo vedno super delati, da pa sta oba karizmatična in "včasih malo poka", a da jo je – kar se dela tiče – psihološko in fizično dvignil na višjo raven in posledično se je tudi počutila močnejšo. Med njegovimi največjimi vrlinami izpostavi, da je nikoli ni hotel spremeniti, da je vedno čutila podporo in varnost, da je imela občutek, da je povsem v redu to, kar je.

"Italijan mi reče: Daj, Črnjanka!?"

Ob tem se spomni tekme svetovnega prvenstva, na kateri jo je na štartu pospremil z besedami: 'Daj, Črnjanka!' in kakšna čustva je to zbudilo v njej: "Takrat sva bila že par, ampak pred tisto tekmo, preden mi je to rekel, sva se na wc-ju tako sprla, da so pokala vrata in so naju vsi gledali čudno. Ampak meni je jeza očitno prišla zelo prav, žal. In potem mi je rekel 'Daj, Črnjanka'. Italijan mi reče, daj, Črnjanka? In sem razbila vsa vrata dol do cilja, dve sekundi prednosti sem imela in s 15. mesta sem dobila prvo medaljo na svetovnem prvenstvu."

Sami Rahim

Težki začetki z novo ekipo

Vrhunski šport zahteva vrhunsko fizično in psihično pripravo. Tina Maze pravi, da gresta ena z drugo in rasteta vzporedno, da fizično bolje pripravljen človek tudi psihično bistveno več zdrži. S tem se zelo strinja tudi Borut Pahor: "Zdaj, ko pišem knjigo Priročnik za mlade nadobudne politike, pišem o tem, kako je pomembna ta telesna komponenta moči, fizične moči. Če stopiš za oder utrujen, brez energije, bo tvoj govor - pa je enak - popolnoma drugače izpadel, kot če prideš s strastjo, z močjo."

Pri Tini Maze je bila pot do vrhunske fizične in psihične moči težka, predvsem omeni težke začetke njene nove ekipe, ko nihče ni podpiral njihove ideje in čeprav so jo skušali karseda zaščititi, so jo stvari razžalostile: "Nismo smeli biti v hotelu skupaj z dekleti iz smučarske zveze, med nami so se začeli krhati odnosi. Vsega je bilo, tudi na sodiščih je Andrea končal zaradi tega, kar je bilo res žalostno. Žal smo morali imeti odvetnika proti lastni zvezi."

Sčasoma je sprejela, da se "za dobrim konjem dviga prah", ekipa je postajala vse bolj uigrana, kar so zgovorno dokazovali tudi njeni rezultati. Čudovita ekipa in energija, ki se je ustvarila, ji pomeni veliko več kot vse zmage in medalje. "To je bila taka energija ljudi, ki so na tem področju res profesionalci. Med nami se je iz tega profesionalnega spoštovanja razvilo tako lepo delo ... Potovati z njimi okrog je bilo nekaj izjemnega. To je tisto, kar je najbolj lepo. Ne medalje ...". Tino Maze na tej točki premagajo solze in Boruta Pahorja zanima, kaj jo pri vsem tem tako gane. "Ker je lepa energija med ljudmi. Delaš skupno in pogrešam jih, to! To je edina stvar, ki mi manjka."

Sami Rahim

"Čutiti isto z množico ljudi, to je izjemna moč"

Če kaj, je Tino Maze skozi celo kariero in tudi po njej spremljala izredna karizmatičnost, ki so jo ljudje imeli radi in tudi samozavest, ki pa ni aroganca. A ni bilo vedno tako, sama pravi, da je bila prej bolj zaprte narave, "sramežljiva punca iz Črne", z uspehi pa je prišla tudi samozavest: "Jaz sem se spremenila, odkar sem v Italiji, odkar imam Andreo, odkar imam njegove prijatelje, odkar čutim to, da si lahko to, kar si. Ker v Sloveniji včasih ne moreš biti to, kar si. Spomnim se prvih srečanj pred mediji, ki sem jih imela. Učili so me, da ne smem govoriti po koroško. To mi je bilo ono – ojoj." (smeh) 

A časi se spreminjajo, avtentičnost je vse bolj cenjena, kot je vedno bolj izrazit tudi nacionalni ponos. "Mi smo sramežljivi glede izkazovanja nacionalnih čustev, ampak prav šport – in to Tina po tvoji zaslugi – je bil na nek način zastavonoša odpiranja srca in čustev. Ni bila samo Planica, so bili tudi drugi, zlasti zimski športi, ko se je začelo z zastavami, himno," razmišlja Borut Pahor in se čustveno spomni leta 2013, ko je prvič doživel, da so peli himno brez glasbene podlage.

Sami Rahim

Ob tem ga zanima, kako se počuti športnik, ko stoji tam na podiumu in ko igra slovenska himna. Tina Maze pravi, da je hvaležna Massiju, da jo je naučil tega nacionalnega ponosa, ki je v Italiji bolj izrazit. S sogovornikom deli zanjo najlepši trenutek svoje kariere: "Najlepši trenutek, ki sem ga jaz doživela je bil v Mariboru, ko sem zmagala na tekmi slaloma, kar je bila ena mojih najtežjih tekem. Slalom ni moja disciplina po karakterju. Rada imam kontrolo, slalom je totalni dril, kaotičnost in tam se ne počutim fajn. Tam mi je - kljub temu, da sem bila prva v prvem teku in imela 20.000 ljudi spodaj - uspelo vse odrezat, priti dol in zmagat. Pet, dihat, izgovarjat iste besede, čutiti isto z množico ljudi, to je izjemna moč, to so res nepozabni trenutki …" 

Sami Rahim

"Biti mama je božji dar"

Skoraj sedem let je že, odkar se je Tina Maze na mariborski Zlati lisici zadnjič v tekmovalnem dresu zapeljala po strmini, pomahala navijačem in zadnjič pred očmi svetovne javnosti objela Andreo Massija v vlogi trenerja. Toliko let treningov, odpovedovanja, vztrajanja, padcev in zmag, pozornosti svetovne javnosti, potem pa kar naenkrat zadnja tekma v življenju in - tišina. Sprememba je ogromna, a Tina Maze pravi, da ona sama izpostavljenosti ne potrebuje, da je to tisto, kar je moralo priti zraven z uspehi. Iz tistih časov najbolj pogreša delo ekipe. "Pogrešam neko dnevno rutino, kjer imaš ljudi, s katerimi vzpostaviš neko energijo in delovne navade in imaš skupni cilj,"  pripoveduje o smeri, v katero jo žene. A trenutno se njeno življenje vrti drugače. Postala je tudi mama. "Biti mama me osrečuje, imeti otroka je božji dar. Dve uri sem brez nje in jo že pogrešam," z iskrico v očeh pripoveduje. Borut Pahor pa hudomušno: "Bo morala smučati?" Takole ob koncu simpatičnega pogovora odgovori Tina Maze: "Morala? Če ji bo všeč. Šport pa ja. Jaz mislim, da se otroci morajo ukvarjati s športom. Tudi sama sem se začela s športom ukvarjati, ker – kam gremo, če ne športamo?"

Vabljeni na Metroplay, kjer si lahko ogledate vse epizode Mastercard® podkasta navdiha z Borutom Pahorjem. Naš nekdanji predsednik republike se pogovarja z izjemnimi Slovenkami in Slovenci, ki so na svoji poti ustvarili neprecenljive zgodbe, vredne preučevanja. Je nefiltrirano potovanje skozi njihove izkušnje, o odkrivanju njihovega potenciala, preseganju ustaljenih okvirjev in ustvarjanju izpopolnjenega življenja.

Vsebino omogoča Mastercard®.

Prijavite se na naš novičnik, da ne zamudite naslednje epizode podkasta, ki prihaja kmalu.

Novo na Metroplay: Nastja Gabor o materinstvu, dojemanju ljudi in novih projektih