Š. Š. | 22. 9. 2023, 07:00

Pogumni gasilec Sandi Zajc, ki je reševal otroke iz poplavljenega vrtca: "Nimam se za heroja"

Če Sandi Zajc, ki je v poplavah reševal življenja in hiše, medtem ko je njegovo zalivala voda, ni junak, potem ne vemo, kdo je. A sam pravi drugače.

Gasilec Sandi Zajc je med pogovorom z Borutom Pahorjem v najnovejši epizodi Mastercard® podkasta navdiha spregovoril o tistem avgustovskem petku, o reševanju otrok iz mengeškega vrtca, kot tudi o gasilstvu kot poslanstvu. Kot je v pogovoru večkrat omenil Borut Pahor, je Sandi Zajc izjemno skromen in kot pravi sam, se še zdaleč nima za junaka: "Nimam se za heroja. Če sem heroj jaz, potem so tudi vsi drugi gasilci, ki so danes nekaj dobrega naredili, rešili človeško življenje, pa mogoče niti niso in ne bodo izpostavljeni. Jaz sem mogoče nek glas vseh teh ljudi, prostovoljcev, ki to delajo brezplačno, ki so na voljo 24 ur na dan s svojim časom. Za to, da kadarkoli zapiska pozivnik in je ogroženo človeško življenje, skočimo in gremo pomagat."

Sami Rahim

Sandi Zajc je - zanimivo - prostovoljni gasilec postal šele pri tridesetih letih, a gasilstvo ga je zanimalo že od nekdaj. Ko je še živel v Ljubljani, je kot otrok s sošolci na poti iz šole redno opazoval profesionalne gasilce pri delu. Prepričan je, da človek gasilec ne postane, pač pa se gasilec rodi. "Gasilec ne postaneš, gasilec se rodiš. Mislim, da to imaš nekako v sebi ali pa nimaš," pravi in poudari, kako hvaležen je za empatijo, ki jo ima in nosi s seboj, da začuti človeka, v kakšni stiski je in da potrebuje pomoč. 

Sami Rahim

Čeprav je gasilstvo prostovoljno, je za njim ure in ure dela, izobraževanj, vaj in treningov. Ljudje pogosto prostovoljne gasilce jemljemo kot samoumevne - tudi v situacijah, ki bi jih morda sami s sosedom lahko rešili - in to je zelo narobe. Sandi Zajc pravi, da je optimist, da vedno skuša v stvareh videti dobro in da ga take stvari ne ganejo pretirano. A vendarle njegov prijazen poziv: "Hkrati bi pozval tudi vse druge, ki niso gasilci. Dajmo v takih situacijah stopiti skupaj, pomagajmo si, le na ta način smo lahko močni in drug drugega spodbujamo. Vsak je nek člen v tej verigi, vsak lahko nekaj doprinese. Pa če bo samo neko malenkost naredil, je drugim ne bo treba."

Sami Rahim

Borut Pahor in Sandi Zajc sta se v tokratnem Mastercard® podkastu navdiha pogovarjala tudi o tem, kakšen je Sandi Zajc, ko sleče gasilsko uniformo, kaj rad počne, kaj ga osrečuje in polni z energijo, da je kos številnim preizkušnjam na terenu, tako fizičnim, kot psihičnim.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete spodaj.

Vabljeni na Metroplay, kjer si lahko ogledate vse epizode Mastercard® podkasta navdiha z Borutom Pahorjem. Naš nekdanji predsednik republike se pogovarja z izjemnimi Slovenkami in Slovenci, ki so na svoji poti ustvarili neprecenljive zgodbe, vredne preučevanja. Je nefiltrirano potovanje skozi njihove izkušnje, o odkrivanju njihovega potenciala, preseganju ustaljenih okvirjev in ustvarjanju izpopolnjenega življenja.

Vsebino omogoča Mastercard®.

Prijavite se na naš novičnik, da ne zamudite naslednje epizode podkasta, ki prihaja kmalu.