Američani so se mrazu skušali zoperstaviti tudi s prižganimi avtomobili v garaži

2. 2. 2019, 13:12 | Mobilno | Vir: STA

              Američani so se mrazu skušali zoperstaviti tudi s prižganimi avtomobili v garaži (foto: profimedia) profimedia

Polarni mraz in snežna neurja so minuli teden na severu ZDA zahtevali najmanj 26 življenj. Hud mraz se je nenadoma umaknil in temperature se iz globokega minusa spreminjajo v plus. V Chicagu je bilo še v sredo minus 34 stopinj Celzija, danes pa napovedujejo plus štiri in v ponedeljek plus deset stopinj Celzija.

Zima je v osmih ameriških zveznih državah zahtevala 26 življenj, več sto ljudi je bilo poškodovanih. Ljudje so umirali zaradi mraza, ker so zmrznili, nekateri so umrli v prometnih nesrečah, bilo je tudi več srčnih napadov ali zadušitev.

V bolnišnicah v Illinoisu so obravnavali najmanj 220 primerov ozeblin in podhladitev, podobno je bilo tudi v drugih zveznih državah srednjega zahoda in severovzhoda ZDA.

Severovzhodno od Chicaga so v bolnišnico sprejeli 9-člansko družino, ki se je v hiši ogrevala s kurjenjem oglja, v eni od bolnišnic so sprejeli štiri moške, ki so se v garažah greli v prižganih avtomobilih.

Padajoči led s poslopij in vozil je povzročil več zlomov kosti in prometnih nesreč. Velika večina prebivalcev pa je ostala nepoškodovana, saj se med polarnim mrazom zadrževali na toplem in varnem.

V petek so se temperature že začele dvigati in v Chicagu ter Minneapolisu je bilo le še minus šest stopinj Celzija. V New Yorku, kjer je bilo v četrtek minus 16 stopinj Celzija, za ponedeljek že napovedujejo sončno vreme in plus 11 stopinj, v torek pa celo plus 13 stopinj. 

Vremenskim razmeram so najbolj izpostavljeni ljudje brez strehe nada glavo, a se najdejo tudi dobrotniki, ki jim pomagajo. Neznani človekoljub je plačal hotelsko namestitev za 70 ljudi, ki so postavili šotore na Roosveltovi ulici.