Ameriške letalske družbe na čakanje pošiljajo več deset tisoč zaposlenih

Pandemija letalsko industrijo spravila na kolena

1. 10. 2020, 16:38 | Mobilno | Vir: STA

              Ameriške letalske družbe na čakanje pošiljajo več deset tisoč zaposlenih (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA

Ameriški letalski družbi American Airlines in United Airlines sta danes napovedali, da bosta na čakanje napotili 19.000 oz. 13.000 zaposlenih. Odločitev sta prevoznika sprejela po propadlih pogovorih v kongresu glede izdatne zvezne pomoči letalski industriji, ki jo je pandemija covida-19 spravila na kolena.

American Airlines bo na čakanje napotil 19.000 zaposlenih. Z današnjim dnem se je namreč iztekel program pomoči za letalske družbe, ki je podjetjem prepovedoval ukinjanje delovnih mest in zmanjševanje plač zaposlenim, kongresniki pa se o novem paketu pomoči še niso uspeli dogovoriti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V pismu zaposlenim je izvršni direktor letalske družbe Doug Parker zapisal, da bi odločitev o napotitvi na čakanje na delo lahko preklicali, če bodo v kongresu dosegli dogovor.

Za podoben korak so se odločili tudi v letalskem prevozniku United Airlines, kjer bodo na čakanje napotili 13.000 zaposlenih. Tudi v Unitedu so kot razlog izpostavili neuspeli dogovor v kongresu. Prav tako kot American Airlines je tudi vodstvo Uniteda v pismu zaposlenim napovedalo, da bodo ukrep preklicali, če bo program pomoči za letalske družbe v prihodnjih nekaj dneh vendarle sprejet.

V sredo je sicer finančno ministrstvo napovedalo paket pomoči, vreden 25 milijard dolarjev, za sedem ameriških letalskih družb, kar pa po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ne bo zadostovalo, da bi se letalski prevozniki izognili nezaželenim ukrepom. Minister Steven Mnuchin je izrazil upanje, da bodo letalske družbe preložile odpuščanja, če bi kongres določil vsaj časovnico za dogovor. Ob tem je kongresnike pozval, da je kritično pomembno, da ukrepajo.