British Airways bo iz uporabe umaknil celotno floto jumbo jetov

31 letal

17. 7. 2020, 10:48 | Mobilno | Vir: STA

              British Airways bo iz uporabe umaknil celotno floto jumbo jetov (foto: Shutterstock) Shutterstock

Britanski letalski prevoznik British Airways bo iz uporabe umaknil celotno svojo floto 31 letal Boeing 747 jumbo jet, so sporočili iz družbe, ki se tako kot ostali prevozniki sooča z velikim upadom prometa zaradi pandemije novega koronavirusa.

"Zaradi upada pri potovanjih, ki ga je povzročila pandemija, ni verjetno, da bo naša 'kraljica neba' še kdajkoli komercialno letela za British Airways," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navedli v družbi.

Boeing je 400-sedežno letalo 747 na trg pripeljal leta 1970, v naslednjih desetletjih pa je po navedbah AFP prevladovalo v letalskem potniškem in tovornem prometu. British Airways je bil z 31 letali 474 prevoznik z največ jumbo jeti.

Družba je načrtovala, da bo zadnjega 747 iz uporabe umaknila leta 2024, saj se usmerja v modernejša in glede porabe goriva bolj učinkovita modela Boeing 787 in Airbus A350.

Pandemija je močno udarila po letalskem sektorju. Lastnik British Airways, družba IAG, je v prvem četrtletju zabeležila 1,68 milijarde evrov izgube. British Airways je predstavil načrte, po katerih bo odpustil 12.000 zaposlenih, in prodaja umetnine v vrednosti več milijonov funtov, poroča AFP.