Dieselgate: odškodnina tudi za evropske kupce Volkswagnov?

Poraz velikana v domači Nemčiji

25. 5. 2020, 17:46 | Mobilno

              Dieselgate: odškodnina tudi za evropske kupce Volkswagnov? (foto: Profimedia) Profimedia

A kot vse kaže vendarle ne tako visoka, kot bi si nekateri kupci vozil želeli.

Afera dieselgate izpred slabih petih let je v Združenih državah Amerike že prinesla sodni epilog, tako za samo znamko kakor tudi za kupce njenih vozil. Tamkajšnji sodni mlini so namreč hitro ugodili njihovim zahtevam in podjetju iz Wolfsburga naložili plačilo odškodnine skupno 475.000 kupcem vozil, za kar je podjetje namenilo okrog devet milijard evrov. Skupen znesek, ki ga je moralo podjetje plačati v ZDA je medtem presegel 30 milijard evrov. Sedaj pa bodo, kot vse kaže, sodni mlini znova zagrizli v zadevo tudi v Evropi.

Kupci na tej strani Atlantika namreč kljub takojšnjemu ukrepanju po zgledu Američanov namreč še niso prišli do zahtevane odškodnine. Takšnih kupcev je sicer še okrog 68.000, od tega po podatkih Zveze potrošnikov 6.024 tudi v Sloveniji. Žarek upanja zanje je namreč prinesla sodba sodišča v nemški zvezni deželi Porenje-Pfalško, ki je ugodilo tožbi Herberta Gilberta, sodbo pa je sedaj potrdilo tudi nemško vrhovno sodišče. Gilbert je namreč leta 2014 kupil rabljen avtomobil Volkswagen Sharan, zaradi škode, ki jo je utrpel z nakupom pa naj bi od Volkswagna zahteval povračilo skupno 31.500 evrov odškodnine, kolikor je odštel za nakup vozila.

Manj od zahtevanega

No, zahtevanega zneska Gilbert ne dobil, saj je vozilo ves ta čas lahko normalno uporabljal, zaradi česar so mu mora Volkswagen povrniti 'le' 26.500 evrov. Podobnega scenarija pa se lahko nadejajo tudi preostali kupci vozil, ki so se odločili za tožbo. To so potrdili tudi pri Volkswagnu, kjer so v odzivu na sodbo napovedali, da bodo prizadetim kupcem ponudili primerne odškodnine in tako v najkrajšem možnem času zaključili zadevo. Pri tem naj bi vsak primer obravnavali individualno in nato na enak način določili tudi višino odškodnine.

Povračilo odškodnine kupcem vozil je sicer najverjetneje še zadnje dejanje v enem največjih škandalov v avtomobilski zgodovini. Podjetje je sicer pred mesecem dni že doseglo poravnavo z zvezo potrošniških organizacij VZBV, s katerimi so dosegli poravnavo za skupno 260.000 kupcev, katerim bodo izplačali med 1350 in 6527 evrov odškodnine.