Državno subvencijo bo prejelo osem letalskih prevoznikov

Vzpostavitev letalskih povezav s Slovenijo

25. 11. 2020, 16:23 | Mobilno | Vir: STA

              Državno subvencijo bo prejelo osem letalskih prevoznikov (foto: Tinkara Zupan/STA) Tinkara Zupan/STA

Državno subvencijo za ponovno vzpostavitev letalskih povezav s Slovenijo bo prejelo osem letalskih prevoznikov, in sicer Turkish Airlines, Swiss Air, Air Serbia, Montenegro Airlines, Lufthansa, Air France, Wizzair in LOT. Skupaj bodo prejeli 985.320 evrov, so danes sporočili z gospodarskega ministrstva.

Na prvi razpis za državno subvencioniranje letalskih povezav s Slovenijo se je sicer prijavilo devet letalskih prevoznikov. Vsi so z ljubljanskega letališča že leteli oz. nekateri z leti vztrajajo tudi v času vse bolj zaostrenih epidemioloških razmer v trenutni zimski sezoni.

Osem letalskih prevoznikov je z dokumentacijo zadostilo razpisnim pogojem, med prijavljenimi subvencije v tokratnem odpiranju ne bo dobil le nizkocenovni prevoznik Easyjet.

Skupna višina subvencij dosega nekaj manj kot milijon evrov. Turkish Airlines bo prejel 148.530 evrov, Swiss Air 22.050 evrov, Air Serbia 98.130 evrov, Montenegro Airlines 45.450 evrov, Lufthansa 371.040 evrov, Air France 176.160 evrov, Wizzair 80.340 evrov, LOT pa 43.620 evrov.

Kot so ob tem pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo, so pri Swiss Airu in Wizzairu potrebne še dodatne razjasnitve nekaterih nejasnosti v vlogi. Zanje sicer ocenjujejo, da bodo v kratkem ustrezno rešene, v nasprotnem primeru pa letalska prevoznika do subvencije ne bosta upravičena.

Prijavitelji bodo morali vsaj dva meseca, dvakrat tedensko izvajati redne potniške linije na eno izmed letališč v Sloveniji, in sicer v obdobju od 28. marca do 30. oktobra prihodnje leto, torej v času poletne letalske sezone.

Gre za prvo od treh odpiranj ponudb v okviru razpisa za spodbujanje ponovne vzpostavitve letalske povezljivosti Slovenije, na katerem je letalskim prevoznikom na voljo skupno pet milijonov evrov za sofinanciranje stroškov, nastalih pri zagotovitvi letov v Slovenijo. Evropska komisija je ta ukrep državne pomoči pred dnevi odobrila.

Rok za drugo odpiranje ponudb je 10. junija 2021, za tretje pa 11. oktober prihodnje leto

V okviru prvega roka je za sofinanciranje na razpolago 1,5 milijona evrov, za vloge v okviru drugega 2,3 milijona evrov, za vloge v okviru tretjega pa 1,2 milijona evrov. Višina razpoložljivih sredstev v okviru drugega in tretjega roka za oddajo vlog (tudi prenos sredstev) se lahko spremeni.

Cilj razpisa je ohraniti obstoječe redne mednarodne letalske linije, spodbuditi ponovno vzpostavitev rednih letalskih linij prevoznikov, ki so zaradi posledic pandemije že prenehali leteti v Slovenijo, ter k letenju v Slovenijo spodbuditi tudi nove letalske prevoznike. To je tako za Slovence kot tudi za tujce, ki bodo želeli nadaljevati gospodarsko ali turistično aktivnost v Sloveniji, izrednega pomena, poudarjajo na ministrstvu.

Razpis je zastavljen tako, da bodo več pomoči prejeli letalski prevozniki, ki bodo v Slovenijo izvedli več letov in pripeljali več potnikov. Glavnina pomoči je skoncentrirana na obdobje poletne letalske sezone 2021, ko je pričakovati delno normalizacijo razmer v letalskem prometu. V teh dneh npr. na Letališče Jožeta Pučnika redno letijo le tri letalske družbe.

Prijavitelji lahko na podlagi tega javnega razpisa pridobijo do 800.000 evrov pri tretjem odpiranju pa še 200.000 evrov po de minimis shemi. Sofinanciranje je omejeno na največ 30 evrov po pripeljanem potniku na prijavitelja.