Epidemija še naprej zavira potniški promet

Statistika

16. 3. 2021, 06:00 | Mobilno | Vir: STA

              Epidemija še naprej zavira potniški promet (foto: Tamino Petelinšek/STA) Tamino Petelinšek/STA

Avtobusi v mestnem javnem linijskem prevozu so januarja po podatkih državnega statističnega urada prepeljali 82 odstotkov manj potnikov kot januarja lani. Vlaki so prepeljali 42 odstotkov manj potnikov, na brniškem letališču so januarja našteli 93 odstotkov manj kot januarja lani. Tovorni promet na letališču je medtem zrasel.

Z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je januarja odpotovalo ali na to letališče pripotovalo malo več kot 4900 potnikov, kar je bilo za 93 odstotkov manj kot januarja lani, so sporočili iz statističnega urada.

Blagovni promet na letališču je bil medtem višji kot januarja lani; pretovorjenega je bilo 838 ton blaga, kar je bilo za tri odstotke več kot januarja lani.

Avtobusi v mestnem javnem linijskem prevozu so januarja prepeljali okoli 958.000 potnikov, kar je za 82 odstotkov manj kot v prvem lanskem mesecu. V medkrajevnem in mednarodnem javnem linijskem prevozu so avtobusi januarja prepeljali približno 404.000 potnikov, kar je bilo za 86 odstotkov manj kot januarja 2020. Pri tem so opravili približno šest milijonov potniških kilometrov, kar je bilo za 88 odstotkov manj kot v enakem lanskem mesecu.

Vlaki so prepeljali 695.000 potnikov, kar je bilo za 42 odstotkov manj kot januarja lani, pri tem pa so opravili 29 milijonov potniških kilometrov, kar je bilo pol manj, kot v enakem lanskem mesecu.

V slovenskih pristaniščih so januarja našteli sedem potnikov, kar je bilo za 67 odstotkov manj kot januarja lani. V ladijskem prometu je priplulo ali odplulo za 13 odstotkov manj ladij. V koprskem pristanišču je bilo v prvem mesecu leta pretovorjenega malo več kot en milijon ton blaga, kar je bilo za 13 odstotkov manj kot januarja lani.

Od cestnih motornih vozil, ki so bila v Sloveniji registrirana januarja, jih je bilo prvič v Sloveniji registriranih malo več kot 8000, kar je bilo za 28 odstotkov manj kot v januarja lani. Med temi je bilo približno 6050 osebnih avtomobilov, kar je bilo za 33 odstotkov manj kot januarja lani. Okrog 4400 je bilo novih, kar je bilo za 29 odstotkov manj kot lanskega januarja.