Eurocontrol letalski industriji v EU napoveduje 140 milijard evrov škode

30 milijard evrov več od aprilske ocene

14. 9. 2020, 15:03 | Mobilno | Vir: STA

              Eurocontrol letalski industriji v EU napoveduje 140 milijard evrov škode (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA

Pandemija covida-19 bo letalski sektor v Evropi prizadela še bolj od dosedanjih pričakovanj, je sporočil Eurocontrol. Namesto pet milijonov bo glede na leto 2019 letos izpadlo šest milijonov letov. Škoda v letalski industriji bo znašala 140 milijard evrov, kar je 30 milijard evrov več od aprilske ocene.

Eurocontrol je v posodobljeni napovedi danes ocenil, da bo število letov v Evropi letos za 55 odstotkov manjše kot leta 2019, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Stanje v letalski industriji je zaskrbljujoče, je povedal prvi mož Eurocontrola Eamonn Brennan. Nezaupanje med potniki je veliko, število okužb s covidom-19 pa se v Evropi znova povečuje, je izpostavil.

Evropske države je Brennan pozval, naj sodelujejo in poenostavijo testiranje na okužbo z novim koronavirusom za potnike v letalskem prometu. "To bi potnikom, letalskim družbam in letališčem dalo več predvidljivosti."

Na drugi strani se bo stanje še poslabšalo, če bodo države še naprej uvajale "pavšalne omejitve in karantenske ukrepe". To namreč ubija potovanja in turizem, je posvaril.

Evropska komisarka za transport Adina Valean je zaradi težav letalske industrije napovedala podaljšanje spremenjenih pravil. Spremembe, ki denimo preprečujejo prazne lete z namenom ohranjanja vzletno-pristajalnih pravic, naj bi podaljšali v zimsko sezono, torej do 27. marca 2021, je napovedala danes.

Da bi ohranile pravice vzletov in pristankov, morajo namreč evropske letalske družbe v vsaki sezoni izkoristiti najmanj 80 odstotkov teh, ki so jim dodeljene. Evropska komisija je v času, ko se je obseg potniškega prometa zrušil, predlagala, da se to pravilo ne upošteva. Če bi namreč še veljalo, bi to pomenilo, da morajo letalske družbe za ohranjanje obstoječih pravic leteti tudi s praznimi letali.