Evropska komisija odobrila slovensko shemo subvencioniranja letalskih povezav

Spodbujanje ponovne vzpostavitve letalske povezljivosti Slovenije

17. 11. 2020, 13:38 | Mobilno | Vir: STA

              Evropska komisija odobrila slovensko shemo subvencioniranja letalskih povezav (foto: Tamino Petelinšek/STA) Tamino Petelinšek/STA

Evropska komisija je prižgala zeleno luč načrtu slovenske vlade za subvencioniranje letalskih povezav s Slovenijo. Kot so v Bruslju zapisali v obrazložitvi, je shema skladna z določili začasnega okvira državne pomoči, ukrep pa je nujen in primeren za odpravo resne motnje v delovanju slovenskega gospodarstva.
 

Kot so sporočili iz komisije, pomoč ne bo presegla 800.000 evrov na podjetje, država pa jo omogoča do 30. junija 2021. Shema v skupni vrednosti pet milijonov evrov naj bi se sicer po navedbah gospodarskega ministrstva zaključila jeseni prihodnje leto.

"Komisija je sklenila, da gre za nujen, primeren in sorazmeren ukrep za odpravo resne motnje v gospodarstvu države članice, ki je obenem skladen z določili začasnega okvira državne pomoči," so dodali.

V okviru javnega razpisa za spodbujanje ponovne vzpostavitve letalske povezljivosti Slovenije, ki ga je vlada objavila konec oktobra, je letalskim prevoznikom na voljo skupno pet milijonov evrov za sofinanciranje stroškov, nastalih pri zagotovitvi letov v Slovenijo. S tem želi vlada izboljšati letalsko povezljivost Slovenije z evropskimi in tretjimi državami. Ohraniti želi obstoječe redne mednarodne letalske linije in spodbuditi vzpostavitev novih rednih letalskih linij prevoznikov, ki so zaradi posledic pandemije covida-19 nehali leteti v Slovenijo.

Na prvi razpisni rok se je prijavilo devet letalskih prevoznikov, in sicer Lufthansa, Air Serbia, Montenegro Airlines, Air France, Turkish Airlines, Swiss Air, Easy Jet, Wizzair in LOT. Vsi so z ljubljanskega letališča že leteli oz. nekateri z leti vztrajajo tudi v času vse bolj zaostrenih epidemioloških razmer.

Odločitev o dodelitvi subvencij naj bi bila sprejeta predvidoma 23. novembra. Rok za drugo odpiranje ponudb je 10. junija 2021, za tretje pa 11. oktober prihodnje leto. V okviru prvega roka je za sofinanciranje na razpolago 1,5 milijona evrov, za vloge v okviru drugega 2,3 milijona evrov, za vloge v okviru tretjega pa 1,2 milijona evrov.

Pogoj za pridobitev subvencije je vzpostavitev redne linije na eno od letališč v Sloveniji najmanj dvakrat tedensko v času poletne letalske sezone, torej med 28. marcem in 30. oktobrom prihodnje leto. Tisti, ki se bodo prijavili na tretji rok, pa bodo morali linije dvakrat tedensko izvajati od 31. oktobra do 31. decembra prihodnje leto. Linije sicer ni treba opredeliti že v prijavi, predstavlja pa to obveznost, ki je sestavni del pogodbe med gospodarskim ministrstvom in prejemnikom.

Letalski promet po svetu je trenutno zaradi pandemije novega koronavirusa močno okrnjen. Medtem ko naj bi v zimski sezoni z ljubljanskega letališča letelo devet letalskih prevoznikov, ki bi ponujali devet neposrednih letalskih povezav po Evropi, trenutno z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana letijo le trije prevozniki.