Zimski služb sneg ni presenetil, ceste so že posute!

13. 11. 2017, 11:27 | Mobilno | Vir: STA
Zimski služb sneg ni presenetil, ceste so že posute! (foto: STA ) STA

Sneg je v zgodnjih jutranjih urah pobelil tudi prestolnico. Ljubljanska zimska služba je s posipanjem cest začela ob 5.30, je za STA povedal vodja posipanja Enver Kerič. Posuli so že okoli 80 ton materiala, nadaljujejo pa s čiščenjem površin za pešce. Dežurna služba je bila v pripravljenosti od nedelje zvečer, zato jih sneg ni presenetil.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) po nižinah od večjih mest sneži le v Ljubljani z okolico, v Novem mestu, Celju in Mariboru pa dežuje. Padavine bodo popoldne slabele in do noči večinoma ponehale, še napovedujejo meteorologi.

Na prometnoinformacijskem centru voznike pozivajo, naj vožnjo prilagodijo razmeram na cesti in se na pot ne odpravljajo brez ustrezne zimske opreme.

Vozniki lahko pričakujejo nevšečnosti v prometu, zelo počasen promet, zastoje, izločanje tovornih vozil in daljše potovalne čase.

Zimske službe po Sloveniji tokrat BP!

Trenutno sneži na Bovškem in idrijsko-cerkljanskem območju, CPG pluži državne in lokalne ceste vse do Brezovice.

Na Severnoprimorskem je sicer začelo snežiti že v nočnem času, zato Cestno podjetje Gorica (CPG) začelo plužiti že okrog treh, je za STA povedal vodja vzdrževanja pri CPG Vanči Premrl.

"Normalne zimske razmere so to, nanje smo bili dobro pripravljeni," je dejal in dodal, da so pred začetkom zimske sezone nabavili 7000 ton soli, v januarju pa pričakujejo še dodatnih 5000 ton soli.

Večjih težav zaradi snega in burje ni bilo, na Ajševici so morali s ceste odstranjevati le dve podrti drevesi, pa je povedal Vodja regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač.

Zasnežena je tudi Notranjska in del južne Primorske, je za STA povedal vodja vzdrževanja na CPK Karlo Šturm, sneži vse od Kozine proti notranjosti Slovenije, na Postojnskem, v Brkinih, območju Blok in Loške doline. Sneg se oprijemlje cestišča, višina snežne odeje pa je različna, vendar največ do desetih centimetrov.

"Naše plužne in posipalne enote so na terenu. Težave predstavljajo predvsem vozila, ki se na cestah ustavijo zato, ker nimajo zimske opreme. Prvi sneg preseneti voznike, ne pa cestarjev," je še dejal Šturm.

Na prvi sneg so bile v pripravljenosti njihove plužne enote, trenutno jih je na cestah 16. Splužene so bile že vse regionalne ceste in nekatere lokalne, vendar še naprej sneži, tako da je potrebno nenehno pluženje.

Primorska avtocesta že odprta!

Zaradi zdrsov tovornih vozil je bila do opoldneva zaprta tudi primorska avtocesta med priključkoma Razdrto in Senožeče v obe smeri. Nastal je daljši zastoj med počivališčem Studenec in Razdrtim proti Kopru, proti Ljubljani pa pred priključkom Senožeče.

Primorksa avtocesta je zdaj že odprta za celoten promet.