Na ljubljansko letališče se je po vnovični vzpostavitvi delovanja vrnilo devet prevoznikov

Finnair se vrača šele prihodnje leto

19. 8. 2020, 10:20 | Mobilno | Vir: STA

              Na ljubljansko letališče se je po vnovični vzpostavitvi delovanja vrnilo devet prevoznikov (foto: Tamino Petelinšek/STA) Tamino Petelinšek/STA

Fraport Slovenija upa na čimprejšnjo vzpostavitev letov še nekaj prevoznikov, ki so svoj prihod napovedali do konca poletja. Jasno pa je že, da se nekateri prevozniki v poletnem voznem redu še ne bodo vrnili, Finnair se vrača šele prihodnje leto.

Epidemija covida-19 je ohromila potniški promet, vendar pa se letalske povezave znova vzpostavljajo. "Na Brniku je promet vedno bolj živahen, saj se letalski prevozniki postopoma vračajo. Datumi obnovitve letov in obseg letenja so v veliki meri odvisni od sproščanja omejitev pri prehodih meja in drugih restriktivnih ukrepov v posameznih državah, pa tudi od okrevanja povpraševanja po letih," so zapisali v Fraportu Slovenija.

Z ljubljanskega letališča trenutno Air Serbia štirikrat tedensko leti v Beograd, Montenegro Airlines enkrat tedensko v Podgorico, Lufthansa dvanajstkrat tedensko v Frankfurt, Wizzair dvakrat tedensko na bruseljski Charleroi, Transavia pa dvakrat tedensko v Amsterdam.

Air France dnevno leti v Pariz, Turkish Airlines trikrat tedensko v Istanbul, Easyjet enkrat tedensko v Berlin in s septembrom dvakrat tedensko v London, LOT Polish Airlines pa štirikrat tedensko v Varšavo.

Upajo tudi na čimprejšnjo vzpostavitev letov prevoznikov, ki so letenje napovedali še do konca poletne sezone, in sicer Aeroflot v Moskvo, Brussels Airlines v Bruselj in eden od izraelskih prevoznikov v Tel Aviv.

"Dobrodošla sprememba je pri povezavi v Frankfurt, še posebej za poslovne potnike, saj prevoznik z letalom na ljubljanskem letališču prenoči in opravlja jutranji let v Nemčijo ob sedmi uri zjutraj," so izpostavili.

Finnair se bo na ljubljansko letališče vrnil v poletni sezoni 2021. Glede na trenutne napovedi kaže, da v letošnjem poletnem voznem redu letov v londonski Luton in Stansted ne bo vzpostavil Easyjet, prav tako ne Lufthansa v München, Swiss v Zürich, Iberia v Madrid, British Airways na londonski Heathrow in Windrose v Kijev, so zapisali.

Kot poroča spletni portal Ex-Yu Aviation, bo Easyjet londonski Luton in ljubljansko letališče znova povezal v začetku zimske sezone 2020/2021, in ne maja 2021, kot je ocenjeval sprva. Prvi let je načrtovan za 28. oktober, letališči naj bi britanski nizkocenovni prevoznik sprva povezal trikrat tedensko, marca pa dodal še en let na teden. Ker je Easyjet tam zaprl svojo bazo, pa trenutno ni na vidiku povezave Stansteda in Ljubljane.

Čarterski leti z ljubljanskega letališča so trenutno na voljo za grške otoke, potniki pa lahko potujejo z agencijami Palma, Kompas, Relax in Intelekta.

"Vsem, ki bi morali v naslednjih dneh potovati prek ljubljanskega letališča, svetujemo, da se o statusu leta ali podrobnejših informacijah pozanimajo pri letalskem prevozniku ali prodajnem mestu, kjer so kupili letalske vozovnice," so pozvali.