Našpičena brata: Hyundaijeva modela i30 N

17. 5. 2019, 12:00 | Mobilno | Vir: Playboy | Piše: Jure Šujica

              Našpičena brata: Hyundaijeva modela i30 N (foto: Uli_Sonntag) Uli_Sonntag

Hyundaijeva modela i30 N, ki sta se kalila na slavnem Nürburgringu, dirkaške občutke preneseta v vsakdanje življenje.

Za i30 N, tako limuzinskim kot kombilimuzinskim, se obračajo glave, a nikakor le zaradi impresivnega zvoka njegovega 2,0-litrskega turbobencinarja, ki razvije do 275 'konj'. i30 N namreč z agresivnimi oblikovalskimi elementi in spuščeno karoserijo ne skriva dirkaških ambicij. Agresivno oblikovan prednji odbijač z velikima odprtinama za zrak in markantno kaskadno masko hladilnika jasno naznanja, da gre za čistokrvnega športnika, vtis pa podkrepijo tudi ekskluzivna 19-palčna platiščča z logotipom serije N in izjemno zmogljive zavore z rdečimi čeljustmi. Aerodinamičen spojler z vgrajeno trikotno zavorno lučjo v kombinaciji z agresivno oblikovanim zadnjim odbijačem in dvojno izpušno cevjo izraža moč in športnost.

Notranjost novega i30 N zagotavlja odličen nadzor in prvovrstno udobje. Ambient je povsem podrejen vozniku, kar temu omogoča, da se popolnoma poveže s svojim delovnim prostorom. Športna prednja sedeža poskrbita za izvrstno oporo v vsaki situaciji.

Sistem N Grin Control omogoča, da s pritiskom na gumb izbirate med petimi načini vožnje. Vsak od njih namreč popolnoma spremeni značaj vozila, saj prilagodi delovanje motorja, elektronsko nadzorovano vzmetenje, sistema ESC, zaporo diferenciala, krmilni mehanizem in funkcijo Rev Matching, spremeni pa tudi zvok motorja. Sistem N Traction and Stability control, delo Hyundaijevih inženirjev, pa se med vožnjo aktivira le, ko ga resnično potrebujete. Je kot zvesti pomočnik, ki ne omejuje vaših dirkaških užitkov, temveč vam omogoča, da ste še hitrejši. Če pa se želite počutiti kot na dirkalni stezi, lahko sistem tudi deaktivirate. Elektronsko nadzorovana delna zapora diferenciala veča oprijem vozila in poskrbi za maksimalen prenos moči na cesto, s čimer omogoča večje hitrosti v zavojih in popoln vozniški užitek.

i30 N se ponaša izjemno lego v zavojih, po zavitih cestnih odsekih pa hrepeni prav toliko kot vi. Z njim lahko v občutkih, ki jih zmorejo ponuditi le pravi športni avtomobili, uživate vsak dan.

Tekst Jure Šujica Foto Hyundai

Jure Šujica
Novinar