Nissan predstavil električni avto "za novo dobo"

Ariya

16. 7. 2020, 06:00 | Mobilno | Vir: STA

              Nissan predstavil električni avto "za novo dobo" (foto: profimedia) profimedia

Japonski avtomobilski velikan Nissan je danes predstavil model Ariya, 100-odstotni električni športni terenec, ki naj bi po besedah glavnega izvršnega direktorja Makota Uchide predstavljal "obraz Nissana za novo dobo". Avtomobilski saloni na Japonskem lahko ariyo pričakujejo sredi prihodnjega leta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ariya predstavlja prvi povsem novi Nissanov model od kicksa leta 2016 in prvi električni model za splošni trg od leafa, ki je prvič iz tovarn zapeljal pred 10 leti. Uchida napoveduje, da bo imela ariya "ključno vlogo nosilca znamke".

"Ariya združuje dve naši ključni prednosti: električna vozila in športne terence," je poudaril Uchida. Hkrati z novim avtomobilom je predstavil tudi posodobljeni Nissanov logotip.

Ariya se lahko pohvali z do 610 kilometri dosega, stala pa bo okoli pet milijonov jenov (47.000 dolarjev oz. 41.000 evrov). V Evropo, ZDA in na Kitajsko jo želi Nissan pripeljati konec leta 2021.

Nissanu bi uspeh novega avtomobila prišel še kako prav. V minulem poslovnem letu je koncern zabeležil 671,2 milijarde jenov (5,7 milijarde evrov) izgube, s čimer je avtomobilski proizvajalec leto v rdečih številkah sklenil prvič po 2009. V petih letih namerava zmanjšati globalno proizvodnjo za 20 odstotkov.

Avtomobilski proizvajalec se že dlje časa sooča s padajočimi številkami. Velik udarec je utrpel z odhodom in aretacijo nekdanjega prvega moža Carlosa Ghosna, dodatno krizo je prinesla pandemija novega koronavirusa.

Do poslovnega leta 2023/2024 namerava Nissan prodati več kot milijon električnih ali hibridnih vozil letno. V minulem poslovnem letu 2019/2020 jih je 200.000.

Po ariyi namerava Nissan do leta 2023 predstaviti še sedem drugih 100-odstotno električnih vozil, ki bodo ciljali zlasti na kitajski, evropski in domači trg.