Nov Stedlerjev vlak na prvi poskusni vožnji v Domžale in Kamnik (video)

9. 7. 2020, 15:29 | Mobilno

              Nov Stedlerjev vlak na prvi poskusni vožnji v Domžale in Kamnik (video) (foto: Slovenske železnice) Slovenske železnice

Danes dopoldne je na železniško postajo v Domžala pripeljal nov vlak švicarskega proizvajalca Stedler, ki je nato pot nadaljeval v Kamnik. Po poročanju spletne strani domzalec.si, je bil vlak na poskusni vožnji, kamniška in kočevska proga pa naj bi bili prvi, po kateri bo vlak oktobra letos začel redno voziti.

Kot so pred časom pojasnili na Slovenskih železnicah, bo do konca leta po naših tirih predvidoma peljalo 10 novih vlakov, do konca leta 2022 pa vseh 52 naročenih vlakov. Od teh bo 21 enonadstropnih in 10 dvonadstropnih električnih ter 21 enonadstropnih dizelskih vlakov.

Novi vlaki bodo sodobnejši, udobnejši, hitrejši in bolj prostorni. Vsa vrata bodo imela izvlečno stopnico za lažji vstop, prostore za osebe z omejeno mobilnostjo ter posebne toaletne prostore zanje. Na vlakih bo tudi najmanj 10 mest za kolesa in vtičnice za polnjenje različnih mobilnih naprav. Vsi bodo opremljeni tudi s signalom za brezžični internet. Potovalni čas naj bi se z novimi vlaki skrajšal do 10 odstotkov

SŽ so prvih 26 vlakov naročile 2018, lani pa so k naročilu dodali še dodatnih 26. Skupna vrednost naročil je 320 milijonov evrov. Z nakupom novih vlakov so SŽ storile pomemben korak k modernizaciji potniškega prometa, kar je tudi eden njihovih najpomembnejših strateških ciljev.

Bolj podrobne opise novih vlakov najdete v spletni reviji Slovenskih železnic.