Okoljevarstveniki opozarjajo na škodljive učinke samovozečih avtomobilov

27. 9. 2019, 14:47 | Mobilno | Vir: STA

              Okoljevarstveniki opozarjajo na škodljive učinke samovozečih avtomobilov (foto: profimedia) profimedia

Nenadzorovan pojav avtomobilov brez voznikov bi lahko promet v evropskih mestih povečal za 50 do 150 odstotkov. Rast števila takšnih vozil bi poleg tega lahko do leta 2050 povzročila 40-odstotno povečanje izpustov ogljikovega dioksida, je pokazala študija okoljevarstvene mreže Transport & Environment.

Da bi zagotovili, da vozila brez voznikov ne bodo povečala onesnaževanja, bi morali v mestih prepovedati vožnjo avtomatiziranih avtomobilov z motorji z notranjim izgorevanjem. Na ta način bi lahko do leta 2050 zmanjšali emisije za 23 odstotkov v primerjavi s scenarijem brez električnih in samovozečih avtomobilov, so izsledke raziskave povzeli v društvu za sonaraven razvoj Focus.

Opozorili so, da avtomatizirani avtomobili brez izpustov - tudi če bi jih aktivno souporabljali - po izsledkih raziskave sodeč ne bodo rešili težav s prometnimi zastoji v evropskih mestih. Takšna vozila bodo namreč izjemno poceni in priročna, zato se bo povpraševanje po vožnji z avtomobili povečalo in bo hitro nadomestilo vsak morebiten prihranek prostora na cesti.

Izračuni kažejo, da bi lahko mesta, ki postopoma zmanjšujejo prostor za avtomobile, obenem pa uvajajo souporabo električnih avtomatiziranih avtomobilov, zmanjšale avtomobilski promet za 60 odstotkov.

S takšno spremembo v urbanističnem načrtovanju bi do leta 2050 avtomobilske izpuste zmanjšali za 32 odstotkov, kar bi skupaj s prehodom na avtomobile brez izpustov omogočilo, da bi se evropski avtomobilski promet do leta 2050 popolnoma razogljičil, so poudarili v društvu Focus.

"Avtomatizacija še ni realnost, toda z njo povezana tveganja so že očitna. Storitve skupnih prevozov prek aplikacij, kot je na primer Uber - ki preizkuša storitve z avtomatiziranimi vozili - spodbujajo dodatne prevoze in pripomorejo k večjemu številu prevoženih kilometrov, višjim stopnjam izpustov in večjemu številu zastojev," so še opozorili.