S projektom Crossmoby si bo mogoče izposoditi električno kolo

Trajnostna mobilnost

22. 7. 2020, 07:00 | Mobilno | Vir: STA

              S projektom Crossmoby si bo mogoče izposoditi električno kolo (foto: Rosana Rijavec/STA) Rosana Rijavec/STA

V Štanjelu, kjer so predstavili projekt Crossmoby, si bo v prihodnje mogoče izposoditi električno kolo. Poleg Štanjela bo na obiskovalce čakalo po pet električnih koles še v Komnu, Sežani, Divači in Kozini. Njihov najem bo do konca prihodnjega leta brezplačen.

"Želimo spodbujati trajnostno mobilnost in to, da bi ljudje v večji meri uporabljali kolo. Ker pa je na Krasu in v Brkinih veliko hribčkov in dolinic, smo se odločili za električna kolesa," je ob robu današnje predstavitve za STA povedal direktor Območne razvojne agencije (Ora) Krasa in Brkinov Aleš Vodičar.

"Po zgledu ostalih izposojevalnic bomo uporabo koles omejili na 14 ur na teden. Kasneje pa se bomo prilagodili uporabnikom," je povedal in dodal, da imajo trenutno na voljo le kolesa za odrasle, tako da je spodnja meja za uporabo 14 let. Izposoja bo mogoča s kartico, ki jo bo mogoče dobiti v Turističnem informacijskem centru, ali preko mobilne aplikacije.

Ponudba koles je le del turistične ponudbe, ki tudi na Kras privablja vse več obiskovalcev. Zanje so pripravili tudi posebne dvo- ali večdnevne turistične pakete, ki jih lahko najdejo na spletni aplikaciji.

Obiskovalcem Krasa in Brkinov pa je drugo leto zapored na voljo tudi brezplačen kolobus, ki dvakrat dnevno povezuje te kraje z Obalo. Namenjen je domačinom in obiskovalcem s kolesi. Uporabnikom bodo na voljo ob sobotah in nedeljah od 18. julija dalje, 12 vikendov zapored, na relaciji od Kopra do Krasa.

Storitev je le ena izmed pilotnih aktivnost projekta Crossmoby, program sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2014-2020, katerega partner je tudi Regionalni razvojni center Koper. Projekt bo potekal do konca novembra prihodnje leto, vreden pa je dobre štiri milijone evrov.

Crossmoby spodbuja trajnostno mobilnost in vzpostavlja intermodalne storitve potniškega prometa. Septembra 2018 je ponovno vzpostavil tudi železniško potniško linijo med Slovenijo in Italijo, česar pred tem sedem let ni bilo.