Maske ne sodijo za volan, svari policija! Prekršek vas bo stal 120 evrov!

30. 10. 2017, 10:15 | Mobilno | Vir: STA
Maske ne sodijo za volan, svari policija! Prekršek vas bo stal 120 evrov! (foto: profimedia) profimedia

V noči na sredo, 1. novembra, bo tudi v Sloveniji več prireditev v sklopu praznovanja t. i. noči čarovnic, zato slovenska policija javno opozarja udeležence v prometu, da so še bolj pozorni na svojo in tujo varnost.

"Voznike motornih vozil policisti opozarjamo, da med vožnjo v cestnem prometu ne smejo nositi mask. Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) v 35. členu namreč predpisuje, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Sem sodijo tudi maske, lasulje, kostumi in podobno! Za neupoštevanje te določbe je predpisana globa 120 evrov," so policisti zapisali na svoji spletni strani in dodali: "Upoštevajte, da tudi pri mejni kontroli potniki ne smete nositi mask."

Pri morebitnem nenadnem zaviranju ali prometni nesreči lahko razni pripomočki (deli mask, palice, orodje in drugi predmeti), ki so v kabini, poškodujejo potnike v vozilu, zato policisti svetujejo, da vse te rekvizite raje varno pospravite v prtljažnik vozila.

Še nekaj nasvetov in svaril s strani angelov v modrem:

  • Vse tiste, ki se boste kot vozniki odpravili na različna praznovanja in zabave, opozarjamo, da ne uživate alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi in zdravil, ki zmanjšujejo sposobnost za vožnjo. Tistim pa, ki boste uživali alkoholne pijače, svetujemo, da poskrbite za druge, primernejše oblike prevoza na zabavo ali domov. Alkohol ubija!
  • Prilagodite hitrost svoje vožnje stanju in lastnostim ceste, prometnim razmeram ter lastnemu znanju in izkušnjam.
  • Pripnite se z varnostnim pasom!

Pa srečno!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri