Spiti pivo in iti za volan je za Slovence še vedno nekaj normalnega – pa ni!

Heroji furajo v pižamah

26. 11. 2019, 22:00 | Mobilno | Piše: Maja Fister

              Spiti pivo in iti za volan je za Slovence še vedno nekaj normalnega – pa ni! (foto: Unsplash) Unsplash

"Ženske so boljše voznice!" pravi gigantski oglasni pano, mimo katerega za zapeljem na poti v mesto. Samo predstavljam si, kako si ob pogledu nanj v brk prhne voznik za menoj.

Tema "ženske za volanom" zna dvigniti ljudi in dvigniti pritisk. In prav to je bil namen letošnjega nadaljevanja kampanje Heroji furajo v pižamah. Pritegniti pozornost in nam dati misliti. So ženske torej res bolj zanesljive na cesti?

Spodnja statistika pravi takole:

- Vsaka 4. prometna nesreča pri nas s smrtnim izidom se zgodi zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

- 89 odstotkov smrtnih prometnih nesreč povzročijo moški pod vplivom alkohola.

- 11 odstotkov smrtnih prometnih nesreč povzročijo ženske pod vplivom alkohola. 

- V letu 2018 je zaradi prometnih nesreč pod vplivom alkohola umrlo 22 ljudi. Od tega imajo 21 smrtnih žrtev na vesti opiti moški. In eno ženska, ki je vozila pijana.

V resnici niti ne gre za to, kdo je "boljši" voznik in kdo "slabši". V resnici gre za to, kdo ima bolj čisto vest.

Je torej merilo za to, kako dobro vozimo, to, kdo zna hitreje bočno parkirati, prehitevati v škarje ali to, kdo na cesti ne ogroža svojega in tujih življenj? Mislim, da je odgovor jasen. Dobri vozniki so tisti, ki so varni in predvsem za volan sedejo vedno trezni, s tem pa pokažejo svojo odgovornost zase in za druge udeležence v prometu.

Znanstvene raziskave na to temo ne potrjujejo posebnih vozniških prednosti enega ali drugega spola, lahko pa iz zgornje statistike zaključimo, da ženske manj tvegajo v prometu, so previdnejše in ostajajo v prometu mirnejše.

Vsekakor so dobri in slabi vozniki tako med moškimi in ženskami. In kampanja Heroji furajo v pižamah ni namenjena iskanju krivcev. Bolj kot čemurkoli drugemu, bi morali pozornost posvečati temu, da alkohol nikakor ni popotnica za na cesto. Ne zanjo, ne zanj. 

Alkohol in Slovenci

Pitje alkohola je v Sloveniji še vedno (pre)velik javnozdravstveni in družbeni problem, ki je prisoten tako med moškimi kot ženskami. Med spoloma pa obstajajo razlike. V povprečju moški popijejo več in pogosteje ter začnejo piti pri nižji starosti. Glede alkohola se torej vedejo bolj tvegano, kar lahko vodi k drugim tveganim vedenjem – vožnji pod vplivom alkohola, nasilju ... Razmerje med spoloma je približno 3:1 – pri mladostnikih so razlike manjše. Iz raziskav ugotavljamo, da 55 odstotkov moških vsaj enkrat na leto pije na način, s katerim tvega škodo, pri ženskah pa je ta odstotek nižji in sicer 30 odstotkov, je problem vožnje pod vplivom še z vidika razlike pitja alkohola med spoloma osvetlila Dr. Maja Roškar iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Prav zaradi teh podatkov so se ustvarjalci komunikacijske akcije odločili glas iniciative predati ženskam.

Koledar gole resnice 

Glas 3. sezone vseslovenske iniciative Zavoda VOZIM za manj voženj pod vplivom alkohola - Heroji furajo v pižamah – tako prevzemajo ženske. Z namenom, da zlasti moške pozovejo k odgovorni udeležbi v prometu brez alkohola. 

Ustvarili so tudi poseben koledar za spremembe z naslovom "Koledar gole resnice", ki bo s pomočjo znanih Slovenk vsak dan opozarjal na problematiko vožnje pod vplivom alkohola in pozival k varnejšim cestam. Namesto golih gospodičen bodo zdaj po barih in delavnicah viseli koledarji z ženskami v pižamah s podpisom Lisce, ki opozarjajo na varno vožnjo.

Kako postati heroj?

Projekt Heroji furajo v pižamah sicer nosi prestižno nagrado »Jacques Barrot Grand Prize« za najboljši projekt v Evropi na področju prometne varnosti v zadnjih štirih letih. Pri Zavodu Vozim še vedno pozivajo ljudi, da postanejo heroji, saj je heroj vsak, ki drugemu omogoči varen prevoz, četudi sredi noči in v pižami, predvsem pa vsak, ki nikoli ne sede za volan pod vplivom alkohola.

"S to komunikacijo želimo preseči dejstvo, da je nekaj popitih kozarcev in nato sesti za volan še vedno 'kul' dejanje, skoraj blagovna znamka. Naša skupna in zelo zahtevna naloga je, da uničimo to znamko, jo preglasimo in skupaj spravimo alkohol s cest ter ga naredimo manj družbeno sprejemljivega," pravi David Razboršek, direktor Zavoda Vozim. 

Pa tisti, ki so preživeli nesrečo in jih preganja še danes? 

Zgornja statistika se je dotaknila smrtnih žrtev, ki so jih vzeli cesta, alkohol in nepazljivost, oziroma neodgovornost. Kaj pa tisti, ki so preživeli nesreče? Ena takšnih, ki jim je prometna nesreča zaradi vožnje pod vplivom alkohola – čeprav ni vozila sama – popolnoma spremenila življenje, je Vesna Novak, ena od predstavnic Zavoda Vozim, ki je z nami delila svojo zgodbo.

"Moja prometna nesreča se je zgodila pred 22 leti. Stara sem bila 20 let. Na sobotni večer sva šli s prijateljico na pijačo. Odločila sem se, da grem domov, pa sem na koncu še malo ostala. Sedla sem v avto, voznika pa nisem poznala. Svoj avto sem namreč pustila doma, ker sem vedela, da bom morda kaj spila. Kasneje smo izvedeli, da je bil močno vinjen. Na avtocesti smo se zaleteli v stoječ tovornjak. Nisem bila pripeta."

V bolnišnici sem se zbudila tretji dan. Postavili so mi diagnozo tetraplegija. Takrat sem doživela največji šok svojega življenja. Vedela sem, da to pomeni popolno ohromitev od vratu navzdol. V tistem trenutku nisem več želela živeti.

Moja pot z zabave je tako trajala več kot pol leta, a bitka še ni bila končana. Stanje se je izboljšalo, v zdravilišču sem še 4 leta trenirala in se postavila na noge. Šlo mi je toliko na bolje, da sem se lahko dvignila na bergle. Kljub temu danes uporabljam invalidski voziček, saj so posledice poškodb vseeno prehude. Čeprav sem načrtno pustila avto doma, ker sem vedela, da bom nekaj popila, nisem pričakovala, da bo za mojo usodo kriv nekdo drug. Najtežje sem sprejela ravno dejstvo, da je bila moja odločitev, da se peljem z vinjenim voznikom," se danes spominja Vesna. 

Ne glede na to, kako črno se je takrat vse zdelo, ima Vesna danes družino, dva otroka, končala je študij in se zaposlila. A eno ostaja – RES je pomembno, da se zavedamo, da čisto vsak posameznik nosi svoj del odgovornosti v prometu, tako kot voznik ali kot sopotnik. Heroj je torej tisti, ki nikoli ne vozi pod vplivom alkohola in tudi opominja ter opozarja druge, da je takšno početje skrajno neodgovorno. 

Več informacij o kampanji najdete na spletni strani Heroji furajo v pižami. 

Maja Fister
Novinarka