Ste vašemu jeklenemu konjičku zagotovili ustrezen počitek?

14. 4. 2020, 15:21 | Mobilno | Piše: Jure Šujica

              Ste vašemu jeklenemu konjičku zagotovili ustrezen počitek? (foto: PSA) PSA

Slaba priprava vozila na daljše obdobje neuporabe vas lahko močno udari po denarnici.

V dneh, ko je v Sloveniji razglašena karantena in ko je gibanje med samimi občinami precej omejeno svoj avtomobil zagotovo uporabljate vsaj nekoliko manj kot prej, če ste med tistimi, ki delate od doma, pa avtomobila morda ne uporabljate tudi po več dni naenkrat. S tem sicer v osnovi ni nič narobe, vseeno pa je avtomobil v tem primeru – še posebej pa, če bo na enem mestu stal dlje časa na to ustrezno pripraviti.

Nekaj nasvetov na to temo so pripravili pri Peugeotu, vezani pa so tako na pogonski sklop, kakor tudi na zunanjost in notranjost vozila. In kar je najpomembneje, gre za nasvete, ki vas večinoma ne bodo stali zajetne količine denarja (oziroma z njimi ne boste imeli stroškov), hkrati pa se boste na ta način lahko izognili velikih stroškov, ki bi se lahko pojavili pri ponovni oživitvi vozila.

Eden izmed najbolj očitnih nasvetov – ki pa se lahko izkaže tudi za največji logistični podvig – je ta, da avtomobil parkirate v garažo ali pa vsaj pod nadstrešek. V kolikor to ni mogoče, je priporočljiva vsaj uporaba zaščitne ponjave. Hkrati je pomembno, da v kolikor vozilo parkirate na neravni površini oziroma klancu, nikakor ne aktivirate parkirne zavore, saj kasneje morda ne bo popustila. Veliko bolje je v tem primeru vozilo pustiti v prvi prestavi, po potrebi pa pod kolesa namestiti zagozdo.

Vsak avtomobil skriva pod karoserijo kopico elektronike, ki porablja tok tudi takrat ko vozilo stoji, s tem pa obremenjuje akumulator. Če torej vnaprej veste, da bo vaše vozilo dlje časa stalo na istem mestu, odstranite akumulator in ga namestite v suh, temen prostor s sobno temperaturo. Hkrati vozilu napolnite rezervoar goriva (s čimer boste preprečili nabiranje kondenza in s tem rjavenje od znotraj), nekoliko višji pa naj bo tudi tlak v pnevmatikah, kar bo preprečilo njihovo deformacijo.

Vsaj tako kot med uporabo pa je higiena vozila pomembna tudi med morebitnim konzerviranjem. Vozilo, ko je, oziroma bo dlje časa parkirano na enem mestu tako pred tem temeljito očistite zunaj in znotraj, s čimer boste preprečili neprijetne vonjave in pa nastanek rje na predelih, kjer zastaja voda. Ob tem je pomembna tudi zaščita predelov, ki niso lakirani (deli podvozja, ključavnice, kolesni vijaki...); slednje boste najbolj učinkovito zaščitili z antikorozivnimi sredstvi, kot je na primer WD40.

V kolikor ste na vašem vozilu, ki je trenutno (morebiti) že deležen počitka vse te nasvete že upoštevali, čestitke. V kolikor jih še niste pa vam svetujemo, da to storite čim prej, saj se boste tako morebiti izognili številnih težav in z njimi povezanih stroškov.

Jure Šujica
Novinar