Uber ustanavlja sklad za plačila žrtvam spolnega nadlegovanja

19. 12. 2019, 18:05 | Mobilno | Vir: STA
Uber ustanavlja sklad za plačila žrtvam spolnega nadlegovanja (foto: profimedia) profimedia

Prevozniško podjetje Uber je doseglo dogovor z ameriško zvezno vlado o ustanovitvi 4,4 milijona dolarjev vrednega sklada za poravnavo odškodnin žrtvam spolnega nadlegovanja na delovnem mestu. S tem se je končala preiskava komisije za enake možnosti pri zaposlitvi, ki je trajala od leta 2017.
 

Komisija je v preiskavi ugotovila, da je Uber v preteklosti gojil kulturo spolnega nadlegovanja na delovnem mestu in maščevanja posameznicam, ki so si to upale prijaviti.

Za odškodnino zdaj lahko zaprosijo vse ženske, zaposlene pri Uberju od 1. januarja 2014 do 30. junija 2019, omenjena komisija pa bo ugotovila, katere so upravičene do odškodnine.

Uber je tudi pristal, da vzpostavi sistem identifikacije serijskih prekrškarjev in šefov, ki se ne odzivajo na prijave ustrezno in pravočasno. Preiskavo je sprožila prijava inženirke Susan Fowler, ki je objavila razvpiti blog o kulturi spolnega nadlegovanja v podjetju, kar so pristojni v podjetju ignorirali.

Uber je v začetku meseca razkril, da je bilo leta 2018 prijavljenih 3000 spolnih napadov ali posilstev. Žrtve so bile tako potnice kot tudi voznice.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri