Velika Britanija zaznamuje 400. obletnico izplutja ladje Mayflower

66-dnevno potovanje

16. 9. 2020, 20:20 | Mobilno | Vir: STA

              Velika Britanija zaznamuje 400. obletnico izplutja ladje Mayflower (foto: Profimedia) Profimedia

Velika Britanija danes zaznamuje 400. obletnico izplutja ladje Mayflower, ki je iz Plymoutha na jugozahodu Anglije proti ZDA popeljala več kot sto ljudi iz Anglije in nizozemskega Leidna. Eni prvih evropskih stalnih naseljencev so se ustalili v današnjem Massachusettsu, po prvi žetvi leto kasneje pa so s staroselci praznovali prvi zahvalni dan.

Ladja Mayflower je 66-dnevno potovanje začela v Plymouthu, njeni potniki, imenovani tudi romarji, pa so se na koncu naselili na območju današnje zvezne države Massachusetts, potem ko so jim slabo vreme in druge težave onemogočile pristanek v Virginiji, ki je bila sicer njihov cilj.

Leta 1621 so skupaj s pripadniki staroselskega ljudstva Wampanoag priredili slavje ob koncu žetve, v spomin na kar v ZDA vsako leto praznujejo zahvalni dan.

Organizatorji slovesnosti ob današnji 400. obletnici izplutja menijo, da ta ponuja priložnost za "preučitev vseh vidikov zgodbe in učinka potovanja ladje". Program sicer v pretežni meri poteka na spletu, saj so bili večji dogodki preloženi zaradi pandemije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med drugim je v organizaciji BBC predvidena spletna razprava o zgodovini potovanja, kasneje danes pa tudi premiera multimedijskega muzikala z naslovom 66 Days (66 dni).

Leto dogodkov ob 400. obletnici bo glede na program vrhunec doseglo 11. julija prihodnje leto, ko je predvidena skupna slovesnost Velike Britanije, ZDA, Nizozemske in ljudstva Wampanoag. Slednje bo po navedbah organizatorjev lahko "prvič povedalo svojo stran zgodbe s svojimi lastnimi besedami".

Danes Mayflower v zgodovini ZDA velja za svojevrstno kulturno ikono. Po nekaterih ocenah ima več deset milijonov Američanov vsaj enega prednika, ki je bil v tej skupini zgodnjih naseljencev države, piše britanski BBC.