Vlada ugaša Montenegro Airlines, a že ustanavlja novo letalsko družbo

"Ne najdemo rešitve za obstanek"

24. 12. 2020, 19:17 | Mobilno | Vir: STA

              Vlada ugaša Montenegro Airlines, a že ustanavlja novo letalsko družbo (foto: Profimedia) Profimedia

Črnogorski nacionalni letalski prevoznik Montenegro Airlines, ki se je zaradi koronske krize znašel v še večjih težavah, bo ugasnil, je danes sporočila tamkajšnja vlada. Obenem država že ustanavlja novo letalsko družbo, ki ji bo iz svoje blagajne namenila tudi začetni kapital, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

"Za družbo Montenegro Airlines pri najboljši volji ne najdemo rešitve za obstanek," je dejal minister za investicije Mladen Bojanić. Kot je poudaril, so preverjali tako interes zasebnih vlagateljev kot možnosti državne pomoči, a niso našli rešitve, ki bi bila vzdržna in skladna z zakonodajo.

Vlada po njegovih besedah obenem že načrtuje ustanovitev novega letalskega prevoznika, ki bo poletel z začetnim kapitalom države. "Nova družba naj bi bila operativna do začetka poletne sezone 2021," je povedal.

Montenegro Airlines tako postaja še ena v vrsti letalskih družb po svetu, ki jim je koronska kriza dokončno pristrigla peruti. Samo v prvih devetih mesecih letošnjega leta je Montenegro Airlines nakopičil za skoraj 15 milijonov evrov izgube. Lani je v celem letu ustvaril minus v višini 8,7 milijona evrov.

Črnogorska vlada se je konec lanskega leta podjetju odločila priskočiti na pomoč s 155 milijoni evrov v prihodnjih šestih letih, a je izvršni direktor podjetja Vlastimir Ristić pred nekaj tedni opozoril, da se zakon, ki prinaša to finančno pomoč, od avgusta ne izvaja več.

Leta 1994 ustanovljeni Montenegro Airlines ima v lasti štiri letala, tri embraerje 195 in enega fokkerja 100. Nacionalnega letalskega prevoznika je država v preteklosti večkrat označila za strateško pomembnega v razvoju turizma, ki je en najpomembnejših sektorjev črnogorskega gospodarstva. Vendar pa je Črna gora v začetku decembra dobila novo vlado, s katero se je po treh desetletjih končala vladavina Demokratske stranke socialistov (DPS) predsednika Mila Đukanovića.

Montenegro Airlines je sicer eden od osmih letalskih prevoznikov, ki naj bi prejel subvencijo slovenske države za ponovno vzpostavitev letalskih povezav s Slovenijo. Prijavitelji bi morali vsaj dva meseca dvakrat tedensko izvajati redne potniške linije na eno izmed letališč v Sloveniji v času prihodnje poletne letalske sezone.

Montenegro Airlines naj bi iz ljubljanskega letališča letel tudi v letošnji zimski sezoni.