Zakaj avtošole v Veliki Britaniji ne bodo več učile ročnega prestavljanja

27. 12. 2021, 22:33 | Mobilno

              Zakaj avtošole v Veliki Britaniji ne bodo več učile ročnega prestavljanja (foto: Profimedia) Profimedia

Bodoči vozniki se v Veliki Britaniji ne bodo več učili ročnega prestavljanja, saj se država pripravlja na popolno preusmeritev k električnim avtomobilom do leta 2030.

Velika Britanija si prizadeva do leta 2030 prepovedati uporabo bencinskih in dizelskih avtomobilov, kar pa naj bi prinašalo tudi nekaj sprememb v njihove avtošole. Med drugim to vključuje opuščanje učenja ročnega prestavljanja, saj so električna vozila običajno opremljena z avtomatskim menjalnikom.

Že naslednje leto bodo tako britanske avtošole ponujale učne programe specifično za električne avtomobile. Edmund King, direktor britanske avtomobilske organizacije AA, ki ponuja ure vožnje, avtomobilska zavarovanja in najem avtomobilov, je povedal, da se svet avtomobilizma spreminja.

»Prihaja revolucija. Mislim, da mladi ljudje pričenjajo ozaveščati, da leto 2030 ni več tako daleč,« je dodal King.

Prav tako se je po statističnih podatkih število bodočih voznikov, ki se učijo vožnje v avtomobilih z avtomatskim menjalnikom, od leta 2008 kar potrojilo. King je zato prepričan, da se mladi namensko odločajo na učenje v avtomobilih z avtomatskim menjalnikom, ker se pripravljajo na dan, ko bodo ceste prevzeli električni avtomobili.

Novi učni programi bodo tako vključevali pravilno vožnjo z električnim avtomobilom, kako prihraniti čim več energije med vožnjo in kako pravilno voziti s samo enim pedalom, namesto, da bi jih učili ročnega prestavljanja.

»Seveda se je veliko težje naučiti voziti z ročnim menjalnikom,« je dodal King. »Najtežji del je prav dojeti nadzor nad sklopko. To pokuri prvih pet ur učenja vožnje.«

Organizacija AA bo inštruktorjem vožnje tudi omogočila nakup električnega avtomobila na leasing.