Županja Pariza resno razmišlja o brezplačnem potniškem prometu

25. 3. 2018, 09:20 | Mobilno | Vir: STA
Županja Pariza resno razmišlja o brezplačnem potniškem prometu (foto: profimedia) profimedia

Francosko glavno mesto Pariz razmišlja o možnosti brezplačnega javnega potniškega prometa. Županja Anne Hidalgo je napovedala izdelavo študije, ki bo pokazala, ali obstaja ekonomsko vzdržen model za brezplačen prevoz potnikov v prestolnici. "Vprašanje brezplačnega prometa je lahko ključ do urbane mobilnosti jutrišnjega dne," je dejala.

V Parizu poudarjajo, da še ne gre za dokončno odločitev, pač pa le za podlago za razpravo. Konservativna predsednica okrožja Ile-de-France Valerie Pecresse je pred dnevi za radio Classique že izrazila pripravljenost, da razmislijo o tej možnosti. Vendar pa brezplačen javni potniški promet ne bi smel pomeniti niti enega evra manj prihodkov.

Da je treba najti druge finančne vire, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prepričana tudi županja. Prodaja vozovnic na širšem območju Pariza trenutno prispeva približno tri milijarde evrov letno.

O brezplačni vožnji z avtobusi in vlaki kot ideji v boju proti onesnaženemu zraku razmišlja tudi nemška vlada. A kritiki pravijo, da ideja ni realna in je ni mogoče financirati. Ker številna nemška mesta presegajo mejne vrednosti glede izpustov škodljivih plinov, je Evropska komisija Nemčiji že zagrozila s tožbo na Sodišču EU.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri