(FOTO) Pozabite na uggice, nazaj so skibucke Moon Boot iz 90.

Od Aspena do Kranjske Gore

21. 12. 2021, 09:56 | Moda in dizajn | Piše: A. K.
(FOTO) Pozabite na uggice, nazaj so skibucke Moon Boot iz 90. (foto: Profimedia) Profimedia
Rebel Wilson
Sofia Richie
Paris Hilton
Paris Hilton
Claudia Schiffer

Devetdeseta so bila zlata doba skibuck, toplega obuvala za sneg, ki zadnja leta doživlja preporod: ne samo v zvezdniških zimskih letoviščih, kot sta Aspen in St. Moritz, opazili smo jih tudi v Kranjski Gori in celo na ljubljanskih ulicah.

Zimske škornje Moon Boot, za katere je italijanski oblikovalec Giancarlo Zanatta črpal navdih iz pristanka Apollo 11 na luni, so pri podjetju Tecnica prvič izdelali pred dobrimi 50 leti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Moon Boot (@moonboot)

Vse odtlej so bili pri mnogih priljubljeni, a pri drugih osovraženi: napihnjen, debelo podložen "vesoljski" videz pač ni za vsakogar. 

Profimedia

Na te škornje, v prvi meri namenjene ohranjanju toplih nog po smučanju, prisegajo tako zvezdnice kot stilske ikone po vsem svetu: obožuje jih slavna (in bogata) rekreativna smučarka Paris Hilton, ki jih ima v nešteto barvah in izvedbah.

Paris Hilton Profimedia

Paris Hilton

O dejstvu, da je tem vodoodpornim najlonskim škornjem treba priznati status kultnega obuvala, priča tudi dejstvo, da so jih leta 2000 postavili na ogled v Louvre, uvrstili so jih med 100 najbolj ikoničnih predmetov 20. stoletja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Moon Boot (@moonboot)

Leta 2019 so se pri znamki odločili ponudbo razširiti in pritegniti tudi tiste malce manj drzne: predstavili so "urbano" linijo škornjev s prepoznavnimi vezalkami, a malce diskretnejšo silhueto.

Profimedia

In če to še ni dovolj: v nabor svoje ponudbe so jih uvrstile petične spletne trgovine, kot sta Net-A-Porter in MyTheresa. V slovenskih trgovinah se cene gibajo od 100 evrov naprej.