Prej in potem: Premišljena prenova stanovanja v Šiški iz osemdesetih

29. 2. 2020, 07:00 | Moda in dizajn | Piše: Maja Fister
Prej in potem: Premišljena prenova stanovanja v Šiški iz osemdesetih (foto: Peppermilk) Peppermilk

Tokrat smo se sprehodili po stanovanju v ljubljanski Šiški, ki je po 36 letih doživelo preobrazbo v sodoben in prostornejši dom.

Prenove starejših stanovanj s tradicionalnimi ureditvami prostorov, ki pogosto ne ustrezajo več sodobnemu življenjskemu slogu, zahtevajo nekaj vizionarstva in premišljenih ter funkcionalnih premikov.

Tokrat smo pogledali, kakšnega premika tlorisa je bilo deležno stanovanje za mlado družino v Šiški v zgradbi iz leta 1984. Po novem trosobno stanovanje v drugem nastropju 11-nadstropne zgradbe je veliko 62 kvadratnih metrov, po prenovi pa je zadihalo z novo prostorsko ureditvijo. Priljubljenost skandinavskega sloga ne pojenja, kar sploh ni čudno, saj so odprti, svetli in izčiščeni prostori, kjer beline niso sterilne, če jih znate omehčati in otopliti, resnično prijetnejši.

Spremenjen tloris zmanjšal kuhinjo, a prinesel dodatno spalnico in kopalnico 

Skupne prostore predstavljajo kuhinja, povezovalni hodnik in kopalnica ter dnevna soba, ki z raztegljivo sedežno garnituro lahko služi tudi kot soba za goste. Dnevni prostor se odpira še v prostoren zastekljen balkon. 

Dnevna soba z raztegljivo sedežno garnituro za goste se je združila z jedilnico. Peppermilk

Dnevna soba z raztegljivo sedežno garnituro za goste se je združila z jedilnico.

Pred prenovo je imelo stanovanje veliko kuhinjo z jedilnico, dnevno sobo in le eno spalnico. Ker je bilo prenovljeno z mislijo na potrebe mlade družine, ki za kuhanje ne namenja veliko časa, potrebuje pa zasebnost in prostornost spalnih prostorov, so tloris stanovanja obrnili temu primerno.

Po prenovi sta v stanovanju namesto ene, zdaj dve spalnici z zakonskima posteljama, sta nam zaupala Borjan in Jure, dizajnerja iz studia Peppermilk interiors + design, ki stojita za prenovo. 

Glavna spalnica prej. Peppermilk

Glavna spalnica prej.

Večjo spalnico so nekoliko zmanjšali, je pa na ta račun pridobila lastno kopalnico. Tako sta zdaj v stanovanju namesto ene tudi dve kopalnici. V glavni kopalnici je poleg priljubljenih metro ploščic izstopajoča velika delno zaprta steklena kabina za prhanje, strateško umeščena omara za shranjevanje brisač in kozmetike pa skrije tudi pralni stroj.

Glavna splanica je pridobila zasebno kopalnico. Peppermilk

Glavna splanica je pridobila zasebno kopalnico.


Druga, manjša spalnica pa je nastala tam, kjer je prej stala velika kuhinja z jedilnico. Posebna elementa v spalnicah sta viseči leseni palici na verigah, ki visita nad predalnikoma, kamor lahko obesijo kose oblačil. S tem so se izognili visoki zaprti omari, ki bi prostor zadušila.

Jedilni kot so prestavili v dnevno sobo, kjer je še vedno dovolj prostora za druženje. Poleg jedilnega kota je v veliki, a diskretni beli omari posrečen detajl tudi lesena niša, ki razbije monotonost, obenem pa služi kot vitrina. Pri elementu pod televizijo so izbrali teksturo terazza, ki je, kot pravita oblikovalca, v zadnjem času pravi hit notranjega oblikovanja.

Nova spalnica na račun manjše kuhinje Peppermilk

Nova spalnica na račun manjše kuhinje


Podrli so vmesen otoški prehod, ki je prej povezoval hodnik, kuhinjo in jedilnico, s tem pa pridobili nekaj prostora za novo, na prvi pogled sicer nekoliko manjšo kuhinjo, kot je bila prej. Prejšnjo kuhinjo je sestavljal dolg raven pult v eni liniji, ki je zavzel prostor po dolžini, tega pa so pri prenovi postavili v črko L. S to odlično oblikovalsko rešitvijo so kuhinjo sicer res zmanjšali, a delovni prostor na pultu je gledano po dolžini ostal skoraj enak.

Nova kuhinja je oblikovana v črko L, s čimer so pridobili pult, ki bi ga sicer izgubili na račun manjšega prostora. Peppermilk

Nova kuhinja je oblikovana v črko L, s čimer so pridobili pult, ki bi ga sicer izgubili na račun manjšega prostora.


V novi kuhinji sta oblikovalca uporabila teksture naravnega kamna, kar naredi celotni kuhinjski blok bolj homogen. Viseče omarice v teksturi lesa ji dodajo toplino in delujejo kot protiutež kamnu. Posebnost kuhinje so tudi metro ploščice, ki pa so položene drugače, kot smo jih vajeni sicer. Položene so pod kotom 45 stopinj in z rožnatim odtenkom barve sten dajejo retro pridih. Kako je bilo stanovanje videti pred prenovo in po njej, preverite v zgornji fotogaleriji.

PREBERITE ŠE: Te fotografije stanovanja PRED in PO prenovi vas bodo čisto navdušile ALI To je Dama, imenitno stanovanje v Šiški za žensko s stilom (foto)

PRIPOROČAMO TUDI: Airbnb: Kako turistom legalno oddajati nepremičnine, ne da bi dobili kazen

Maja Fister
Novinarka

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri