Rezalna deska z vzorcem čipke (in drugi vrhunski slovenski izdelki za dom ta hip)

Ideje mladih in drznih oblikovalcev

12. 11. 2019, 06:00 | Moda in dizajn | Piše: Alenka Klun

              Rezalna deska z vzorcem čipke (in drugi vrhunski slovenski izdelki za dom ta hip) (foto: Studio moste) Studio moste

Rezalna deska iz masivnega lesa z vzorcem čipke, trajnostno navdahnjena luč z delci naplavljene plastike v trendovskem videzu teraca in kartonasto modularno svetilo v obliki "panja", pisalna miza z zaobljenimi robovi v harmoniji s skrbno izbranimi barvnimi poudarki ter glinene luči za domačen ambient so izdelki, ki so se znašli na našem seznamu želja na borzi in razstavi Top ideje.

Letos je omenjena predstavitev mladih, perspektivnih arhitektov in oblikovalcev na pohištvenem sejmu Ambient potekala osmič, tudi tokrat so podelili nagrade za najbolj drzne in sveže ideje. Najboljše med domiselnimi, inovativnimi in kreativnimi rešitvami leta je izbrala komisija v sestavi Ernest Nograšek (predsednik), Janez Mesarič in Dejan Kos.

Priznanja so prejeli Studio Moste za rezalno desko iz masivnega lesa z vzorcem čipke, Lučka Berlot za luč s trajnostnim pridihom iz kolekcije Moseanic by Lučkabučka, in Blaž Skodlar za modularno svetilo iz kartona addid+ Hive. Prvič so podelili tudi priznanje najboljša Top ideja, ki pripada Studiu AINO za Mizo III - omenjeni izdelek vam bomo predstavili v posebnem prispevku.

Studio Moste: Pozabite na iverko!

"Za rezalno površino lahko uporabimo vsak kos lesa, neobdelan in nezaščiten. Lahko pa jo izdelamo iz hrastovega lesa, ki ga postavimo vertikalno in dobimo tršo, čelno površino. Kvadrate zložimo v ritmične vzorce, ki spominjajo na čipko. Ker je les vsakega drevesa unikaten, je tudi vzorec na vsaki deski drugačen."

Kljub mladosti sta Klara Zalokar in Klemen Zupančič, ki delujeta pod znamko Studio Moste, uveljavljeno ime na slovenskem oblikovalskem prizorišču: njune, po naročilu izdelane sodobne kuhinje iz masivnega lesa - pozabite na iverko! - in izpiljene do zadnje podrobnosti ter med poznavalci uživajo že kar kultni status.

Studio Moste


In prav iz delovnega procesa, v okviru katerega nastajajo kuhinje v studiu tega mladega para, so se razvile delovne deske. "Navdih so bile tradicionalne deske mesarjev,  pri katerih je les obrnjen pokonci, da dobimo površino, ki je precej bolj odporna, trdna in se na njej ne poznajo ureznine," z desko, izdelano iz slovenskega hrastovega lesa, v roki pojasnjuje Klemen Zupančič.

"Takšne deske so bile v resnici najprej del najinih kuhinj oziroma pultov. Ugotovila sva, da jih lahko zloživa v ritmične vzorce, iz katerih nastanejo slike, ki spominjajo na čipko. Zdaj se je iz pultov razvil še samostojen izdelek, estetika te deske je rezultat procesa dela," zaključi sogovornik in doda, da bodo deske v treh velikostih kmalu na voljo v omejenih serijah iz različnih lesnih vrst.

Moseanic: Svetl(obn)a plat mikroplastike

"Naplavljena plastika je našla pot domov. Eko teraco, ki razsvetljuje. Prek oblikovanja želim s kolekcijo opozarjati na svetovni problem onesnaženosti s plastiko ter spodbujati trajnostno naravnano krožno gospodarstvo in ročno maloserijsko produkcijo."

Med dobitnike za najbolj sveže in drzne na letošnjih Top idejah spada tudi kolekcija svetil, dodatkov za dom ter nakita Moseanic znamke Lučkabučka, pod katero ustvarja Lučka Berlot. Zamisel za uporabo (mikro)plastike v kosih, ki jih zaznamuje trendovski teraco videz, se ji je utrnila med petmesečnim bivanjem na Kreti, v času katerega se je, kot se za poletje spodobi, pogosto znašla na plaži. 

Lučkabučka

Skupaj s partnerjem, inženirjem ekologije in zagretim potapljačem, kot ga opisuje, sta na največjem grškem otoku organizirala več čistilnih akcij. Oblikovalka je hitro opazila, da se je med smetmi, ki jih je naplavilo na morsko obalo, znašlo tudi veliko barvite plastike, ki jo je želela vključiti v enega svojih projektov: začela je z nakitom, kasneje pa zamisel razširila še na luči.

Kot prvi je nastal oblaček, za njim pa še viseča luč Moseanic, ki jo je v obliki prototipa predstavila na sejmu in z njo navdušila žirijo. "Od nekdaj me zanimajo svetloba in svetila, zdaj pa sem vse skupaj združila s trajnostno noto," pove Lučka Berlot in doda, da so vsa njena svetila unikatna in ročno izdelana.

addid+: "Čebelnjak" za krožno gospodarstvo

Priznanje na Top idejah je, prav tako za svetilo s trajnostno noto, prejel tudi Blaž Skodlar, in sicer za luč Hive. Njegov "čebelnjak" je modularna družina svetil, pri katerih je bil glavni cilj oblikovati izdelek, ki ga je po koncu uporabe mogoče reciklirati in vrniti nazaj v industrijo, na ta način pa slediti načelom krožnega gospodarstva.

Aleš Rosa

Oblikovalec, ki skupaj z Andražem Rudijem Vrhovškom sestavlja dvojec addid+, je želel pri snovanju izdelka obračunati s predsodkom, da ima pohištvo iz kartona vedno kratek rok uporabe: vsaj za svetila to ne velja nujno, saj gre za izdelke, s katerimi fizično nismo v stiku.

Hive je izdelan iz valovitega kartona, ognjevarnih kablov in LED-žarnic. Vsakega izmed členov je mogoče reciklirati ali nadomestiti, če je to potrebno. Izdelek, ki ga sestavljajo v poljubnih kombinacijah, odlikuje tudi dejstvo, da ima približno za tretjino manjši ogljični odtis od sorodnih izdelkov, ki so trenutno na trgu, tudi po zaslugi ploskega pakiranja.

Poleg predstavljenih nagrajencev stroke na Top idejah sta nas med izdelki na borzi vzhajajočih slovenskih oblikovalcev navdušila še dva, ki ju predstavljamo v nadaljevanju.

Lepu: Od prostorske zagate do Puhi 

Med najzanimivejšimi idejami na Ambientovi borzi svežih oblikovalskih imen so gotovo tudi izdelki še enega mladega kreativnega dvojca, produktne oblikovalke Neže Uran in mizarja Klemna Udoviča, ki ju je združila ljubezen do lesa, moči pa sta povezala pod znamko pohištva Lepu.  

Osebni arhiv oblikovalke

Njun polfotelj Pero iz leta 2017 jima je prav na Top idejah prinesel priznanja stroke, letos pa predstavljata mizo Puhi: Neža jo je zasnovala za svojo dobro prijateljico, ki pri opremljanju garsonjere zaradi nestandardnih mer nikakor ni našla prave pisalne mize zase. Na koncu sta skupaj našli rešitev, ki je dobro funkcionirala, celo tako dobro, da je Puhi - ime je dobila prav po vzdevku prve lastnice te mize - z bolj standardnimi merami za pisalne mize zdaj del ponudbe znamke Lepu.

Mize so na voljo po naročilu iz bukovega, hrastovega, jesenovega ali orehovega lesa v kombinaciji z vrhnjo ploščo, pobarvano v enega izmed predlaganih odtenkov po izboru oblikovalke, saj prav ti po njenem mnenju najbolje funkcionirajo skupaj. Na voljo so svetlo modra, koralno roza, turkizna, svetlo siva, rdeča, temno modra, oker in črna.

Ursi: Lepota narave, ujeta v glineno luč

Urška Kadunc, po poklicu industrijska oblikovalka, se s keramiko ukvarja šele nekaj let, pretežno se posveča izdelkom, povezanim s hrano, denimo krožnikom in skledam, zdaj pa je svoje ustvarjanje razširila še na svetila. Projekta se je lotila z zavedanjem, da je glina material, ki ne prepušča svetlobe, zato je želela zasnovati luč s snopno svetlobo, katere glavni namen je, da ustvarja prijetno vzdušje.

Osebni arhiv oblikovalke

"Luč, ki podnevi ni v napoto in je lahko del dekorja stanovanja, brez da štrli ven in opozarja nase, ponoči pa ustvarja prijetno vzdušje," povzame sogovornica in poudarja, da luč zaznamuje preprostost, saj je v celoti izdelana iz gline v naravnih barvah, rdeče in bele kamenine ter mešanice obeh. Morda se bo v prihodnosti lotila tudi novih barv z dodajanjem pigmentov, razmišlja naglas.

Njene viseče luči so na zunanji strani namočene s posebno snovjo iz nanodelcev, ki odbija prah, na notranji pa je nanešena prozorna glazura, ki odbija svetlobo. Proces izdelave od gline do končnega izdelka je lahko dolg tudi mesec dni, dodaja Urška Kadunc, ki razkrije še, da se je po pomoč obrnila na očeta in dedka, tako da gre pravzaprav za družinski projekt.

Alenka Klun
Novinarka