Obožujete arašide? Potem morate poskusiti to potico!

17. 11. 2020, 09:18 | Naj potica 2021

                            Obožujete arašide? Potem morate poskusiti to potico! (foto: PROFIMEDIA) PROFIMEDIA

Arašidi in hruške? Verjemite, to je kombinacija, ki to potico povzdigne do božanskega okusa. 

Potica z arašidovim nadevom s hruškami

SESTAVINE:

Testo:

• 1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala

• 750 g moke (550 gladke, 200 ostre)

• 350 g mleka

• 190 g masla

• 150 g skir jogurta

• 60 g sladkorja

• 3 rumenjake

• 2 žlički soli

Nadev:

• 700 g hrušk

• 450 g neslanih arašidov

• 300 g skir jogurta

• 100 g sladkorja

• 30 g masla

• 3 beljaki

PRIPRAVA:

Najprej pripravimo nadev, da ima ta dovolj časa, da se sestavine prepojijo. Na maslu dušimo hruške toliko časa, da izhlapi čim več vode, nato primešamo mlete neslane arašide in damo ohladit. V še nekoliko mlačen nadev primešamo še vse preostale sestavine. Pripravljen nadev pustimo počivati vsaj uro ali dve.

Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter damo preostale sestavine brez masla. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Spočito testo razvaljamo na pravokotnik, premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Zavitek položimo v pomaščen model za potico, pokrijemo in pustimo vzhajati.

Vzhajano potico premažemo z jajcem ali maslom, na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico.

Potico pečemo 45 minut na 180 °C do 200 °C, da se lepo obarva, po potrebi jo pokrijemo s folijo.

Pečeno potico pustimo nekaj minut v modelu, nato jo obrnemo in stresemo iz modela ter do konca ohladimo.

Vsem dobro poznani kvas Slončka Fala letos praznuje letos častitljivih 100 let!  Svežemu kvasu Fala, ki ostaja že stoletje nespremenjen in sestavljen le iz kvasnih celic skrbno izbrane družine kvasovk, pa sta se v zadnjih letih pridružila tudi kislo testo Fala in suhi kvas Fala. Družina izdelkov Fala se ponaša z vrhunsko kakovostjo in brezhibnim delovanjem, kar potrjujejo že generacije zvestih uporabnikov in ljubiteljev Fala Slončka.
Sodelujte tudi vi v natečaju Naj potica – svoj recept oddajte TU in si prislužite lepo nagrado. Prijave zbiramo do 30. 11.!

Pokrovitelji: