Ste se kdaj vprašali, zakaj je potica med pecivi kraljica? Tu se skriva odgovor!

23. 11. 2020, 15:36 | Naj potica 2021
PROMO

Vas zanima, zakaj je potica postala naša tradicionalna praznična jed? In zakaj jo za praznike vedno znova pričakujemo na mizi?

Potica nedvomno zaseda prvo mesto med slovenskimi tradicionalnimi prazničnimi pecivi in je obenem slovenska kulinarična posebnost, ki se jo pripravlja ob vseh posebnih priložnostih. Babice in mame imajo zato pomembno nalogo, da hčere in vnukinje izurijo v njeni zahtevni peki. Včasih je veljala za razkošje, na mizi je bila samo nekajkrat na leto, tradicijo pa še vedno gojimo po vsej Sloveniji.

Vsi pričakujemo, da bomo, ko pridemo domov za praznike oziroma se okoli mize zbere širša družina, jedli takšno potico, kot smo jo jedli v otroštvu. In to je verjetno razlog, zakaj potica ostaja kraljica naših brbončic, ko govorimo o prazničnih pecivih. Gre za reminiscenco oziroma prijeten spomin, zapisan v možganih, h kateremu se želimo vedno znova vračati. Potica ni le praznična jed, je veliko več od tega, saj z njo povezujemo babičino ali materino razvajanje v otroštvu in prijetna družinska srečanja.

Vsak letni čas je povezan z določenim nadevom. Najbolj je razširjena orehova potica, ki je tudi ena od petih potic, ki so zaščitene kot slovenska potica. Nadevi z lešniki, makom, pehtranom, skuto, medom, suhim sadjem, kostanjem ... so prav tako postali zelo priljubljeni, dandanes pa ima lahko domišljija, ko gre za nadev, skorajda popolnoma prosto pot. Preizkušajo se vse mogoče kombinacije in potica včasih pridobi tudi eksotični pridih. 

Marsikatera gospodinja vam bo prišepnila, da si med pripravo in peko privoščite popoln mir, saj to, da se ji popolnoma posvetite (brez motečih dejavnikov), prispeva še več h kar najboljšemu okusu. Čisto vseeno je, ali se boste peke potice lotili prvič ali stotič, najbolj pomembno je, da jo boste delali s srcem in zaupanjem ter iz slovenskih sestavin. 

P. S. In ko že govorimo o tradiciji, vam na tem mestu priporočamo še, da uporabite vsem dobro poznani kvas Slončka Fala, ki letos praznuje častitljivih 100 let. Fala kvas se je na slovenskih tleh ustalil že pred davnimi leti in od takrat ostaja nepogrešljiva sestavina v kuhinji številnih gospodinjstev.

Ste že vešči v pripravljanju potic in bi lahko rekli, da je vaša najboljša? Potem sodelujte v nagradnem natečaju za recept NAJ POTICA 2020! Svoj recept oddajte TU, Fala, ki bo poskrbela, da bo testo lepo vzhajalo, pa bo nagradila tiste najslajše.
PROMO