Špela Šimenc | 13. 6. 2022, 19:00

"Ljubezen do izdelovanja lesenih izdelkov se je rodila s prvim sinom"

Blaž T. Muc

Veliko poguma je bilo potrebnega, da je Jure Straus iz Kamnika pustil redno službo in začel delati tisto, kar ga zares veseli.

Jure Straus iz Kamnika pod blagovno znamko Miniles ustvarja lesene izdelke iz masive, ki pomagajo otrokom pri razvoju in spodbujajo njihovo samostojnost.

Vse se je začelo z rojstvom sinčka Lovra pred štirimi leti.

Izpod rok ekonomskega tehnika, ki prej nikoli ni delal z lesom, so pričeli prihajati dovršeni izdelki, ki so osvojili mlade starše.

Blaž T. Muc

Jure, kdaj je nastal Miniles in kdo stoji za to zgodbo?

Miniles smo jaz, moja partnerka Tina, štiriletni Lovro in dobro leto star Nace. Zgodba se je rodila skupaj z mojim prvim sinom. Ko je bil star pol leta, je Tina želela kupiti standardne lesene kocke, ki so zelo dobre za razvoj otroka.

Za vas smo na naši Facebook strani pripravili NAGRADNO VPRAŠANJEPogoji nagradne igre so znani, odgovor pa najdete v tem članku, ki ga pravkar prebirate.

V Sloveniji jih ni bilo na voljo, v tujini pa so bile skupaj s poštnino zelo drage. Spodbudila me je, da sem jih naredil sam in potem še nekaj za prijatelje, ki so bili kar navdušeni nad izdelkom. Tako se je vse skupaj začelo.

"Lovro je odraščal in s Tinine strani so začele prihajati nove želje (smeh)."

Tako so počasi nastajali še drugi izdelki. Ko je Tina izdelke objavljala na družbenih omrežjih, so se pojavila prva naročila. Tisto obdobje je bilo precej naporno, saj sem popoldansko delo v delavnici združeval z redno službo. Na neki točki je bilo dovolj in odločil sem se, da se popolnoma posvetim Minilesu. Od tega bo kmalu dve leti.

Blaž T. Muc

Pa si po poklicu mizar, si že prej delal z lesom?

Sploh ne. Jaz sem ekonomski tehnik po izobrazbi, delal pa sem vseskozi v različnih proizvodnjah. Delo je potekalo v treh izmenah, veliko je bilo nočnih in vseskozi sem razmišljal, da bi šel na svoje. Najprej sem poskusil prati avtomobile, pa se ni izšlo. Ko pa sem začel delati z lesom, sem se takoj našel v tem. Res imam rad les, tudi moj oče rad dela z lesom, toda moram priznati, da ga že prekašam (smeh). Pred kratkim pa sem izvedel, da je bil tudi moj pradedek mizar. Tako da nekaj že mora biti v genih.

Od kod pa si v tako kratkem času nabral znanje in potrebna orodja?

Največ se naučiš, če te nekaj zanima in veseli. Znanje sem kar požiral. Nekaj me je naučil prijatelj, precej tudi Youtube. Preklical sem vse okoliške mizarje, spraševal za nasvete, a kaj ko jih le malo dela z masivo.

Blaž T. Muc

Ko sem našel pravega sogovornika, me je ta usmeril še na druge in tako sem počasi spoznaval ta svet.

"Za prve izdelke sem z izposojenim kombijem kupoval les z vseh vetrov, ki sem ga našel na Bolhi, delal pa sem kar v kleti domačega bloka."

Seveda so se sosedje malo pritoževali nad hrupom. Potem sem se preselil v očetovo klet v Litijo, končno pa sem našel primerno mini delavnico v domačem Kamniku. V tem času sem si že lahko privoščil potrebne stroje in vzpostavil svojo verigo. Uporabljam samo slovenski les najboljše kakovosti, vijakov razen pri enem izdelku drugje ne uporabljam, tudi olja so vsa naravna, otroku in naravi prijazna.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MiniLes (@miiniles)

Kakšni izdelki nastajajo pod blagovno znamko Miniles?

To so izdelki za otroke, stare od pol leta pa do približno šestih let. S Tino se navdušujeva nad Montessori pedagogiko, ki otroka vzgaja tako, da je čimbolj samostojen, starši pa mu moramo to omogočiti na varen način. Taki izdelki so plezalo trikotnik, pomagalček in senzorična miza, ki vsi pozitivno vplivajo na razvoj otroka.

"Gre za kakovostne multifunkcijske izdelke, ki rastejo z otrokom in se brez težav selijo od enega do drugega, iz generacije v generacijo."

Delam tudi varnostne ograjice, regale, postelje … Vse delam po naročilu in čisto vsak izdelek prilagodim željam stranke. Na prvem mestu pa imam pri ustvarjanju v mislih vedno varnost otroka.

arhiv: Miniles

Po katerem izdelku je največ povpraševanja?

Izpostavil bi plezalo trikotnik in pomagalčka. Plezalo trikotnik ima zraven tudi desko, ki ima na eni strani lestev, na drugi pa tobogan. V uporabo pride s trenutkom, ko se otrok začne postavljati na noge, saj mu zagotavlja trdno oporo. Ravna plošča pri malo večjih otrocih služi kot tobogan, pri manjših pa kot plezalo, saj ima z ene strani narejeno kurjo lojtro. Plošča lahko služi tudi kot poligon za spuščanje avtomobilčkov, če vržemo čez odejo, pa imamo super šotor.

"Izkušnje uporabnikov so zelo dobre, do sedaj je šlo v svet okoli 1000 plezal, nekaj tudi v Ameriko, Švico in na Hrvaško."

Pomagalček pa otroku nudi varno oporo, da lahko opazuje dogajanje na kuhinjskem pultu in pri tem tudi sodeluje. Marsikatera mama mi piše, da sedaj lahko končno umirjeno skuha kosilo, z malim pomočnikom ob strani.

Ana Pečnik

Si zadovoljen s prodajo in ali razmišljaš o širitvi ekipe?

Na začetku so me naročila zelo presenetila, v zadnjem času pa je prodaja malo padla, na trgu se je pojavilo veliko konkurence, sploh večje trgovine ponujajo svoje izvedbe podobnih izdelkov. Toda po kakovosti in trajnosti se z masivo ne more nič primerjati.

"Vedno več je ljudi, ki cenijo ročno delo, slovenski les, kakovostno izvedbo, četudi so izdelki malo dražji."

Zaenkrat delam sam, v sezonskih konicah, kot je na primer december, mi na pomoč priskoči prijatelj.

Blaž T. Muc

Kaj te motivira in kakšni so tvoji načrti za naprej?

Motivirata me v prvi vrsti Lovro in Nace. In Tina. Brez njenih idej tudi Minilesa ne bi bilo. Pa seveda zadovoljne stranke. Kako mi polepša dan, ko me katera pokliče in pove, da je zadovoljna z izdelkom. Načrti za naprej? Da bo Minilesu uspelo preživeti. Če nam to uspe, potem nam idej ne bo zmanjkalo.