6. 2. 2020, 09:49 | Vir: STA

1 od 4 žrtev pohabljanja spolnih organov obrezana s strani zdravstvenih delavcev

Mati s tremi hčerami živi v vasi Cambadju v Gvineji Bissau. Gre za prvo vas v tej državi, ki se je odrekla praksi obrezovanja ženskih spolnih organov.

© UNICEF/LeMoyne

Danes obeležujemo svetovni dan ničelne tolerance do obrezovanja ženskih spolnih organov. UNICEF-ova najnovejša raziskava opozarja, da je bila vsaka četrta žrtev te uničujoče prakse (52 milijonov deklic in žensk po svetu) obrezana s strani zdravstvenih delavcev.

Ta delež je med mladostnicami dvakrat večji: 34 % žrtev obrezovanja spolnih organov, starih 15-19 let, je bilo obrezanih s strani zdravstvenega osebja v primerjavi s 16 % žrtev, starih 45–49 let, kar kaže na porast izvajanja te uničujoče prakse s strani zdravstvenega osebja, razkriva najnovejša analiza.

»Pohabljanje, ki ga je izvedel zdravnik, je še vedno pohabljanje. Usposobljeni zdravstveni delavci, ki izvajajo obrezovanje žensk in deklic, kršijo njihove pravice, telesno integriteto in zdravje,« je dejala izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

Porast izvajanja te uničujoče prakse s strani zdravstvenega osebja izvira iz napačnega prepričanja, da so nevarnosti zdravstvene narave, ne pa temeljne kršitve pravic deklic in žensk. Izvajanje obrezovanja s strani zdravstvenih delavcev ne zmanjšuje nevarnosti za ženske in deklice, saj še vedno odstranjuje in poškoduje zdravo in normalno tkivo ter posega v naravne procese v telesu deklice. Tovrstna pohabljanja so zelo pogosta v Sudanu in Egiptu, kjer zdravstveno osebje obreže kar 8 od 10 žensk.

Na nevarnost izvajanja prakse s strani zdravstvenih delavcev je opozorila tudi odmevna smrt 12-letne deklice v Egiptu prejšnji mesec, kar je spodbudilo mednarodno ogorčenje in obsodbo Združenih narodov ter egiptovske vlade. Egipt je to prakso sicer prepovedal leta 2008, kazen zanjo pa je povišal šele leta 2016.

Trend izvajanja obrezovanja s strani zdravstvenih delavcev se pojavlja kljub vse večjemu nasprotovanju praksi v svetovnem merilu. V zadnjih dveh desetletjih se je podvojil delež deklet in žensk, ki želijo, da se praksa izkorenini v državah z visoko razširjenostjo, kaže nova analiza.

Mladoletne deklice nasprotujejo praksi pogosteje kot starejše ženske.

»Obrezovanje spolnih organov deklic in žensk je zakoreninjeno v neenakosti med spoloma, prvi korak k izkoreninjenju pa je spreminjanje razmišljanja ljudi,« je dejala Forova. »Napredujemo. Stališča se spreminjajo. Navade se spreminjajo. In manj deklet je obrezanih.«

Pohabljanje ženskih spolovil ogroža zdravje žensk in deklet in lahko privede do dolgoročnih fizičnih, psihičnih in družbenih posledic. Medtem ko je razširjenost obrezovanja po vsem svetu upadla v primerjavi z obdobjem pred tremi desetletji, pa 200 milijonov deklet in žensk iz 31 držav živi s posledicami te uničujoče prakse, do leta 2030 pa je ogroženih še 68 milijonov deklet. Samo v letošnjem letu bo obrezovanju izpostavljenih več kot 4 milijone deklic po vsem svetu.

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol